Borówki amerykańskie to owoce, które w ostatnich latach zyskują na popularności dzięki właściwościom odżywczym oraz leczniczym - które zawdzięczają licznej zawartości flawonoidów. Odnotowano pozytywne działanie borówki na wzrok, pamięć, ze względu na wysoką zawartość błonnika poprawia perystaltykę jelit (ma działanie lekko przeczyszczające), wpływa pozytywnie na obniżenie ciśnienia tętniczego, dzięki zawartości fitoestrogenu może zmniejszać ryzyko zapadalności na choroby nowotworowe, wspomaga pracę wątroby, ma działanie bakteriobójcze, może zapobiegać otyłości i cukrzycy.Te małe ciemne kuleczki są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają witaminy A, B1, B2, B6, B9, C, E, D, K i PP.Dlatego naprawdę warto się z nimi polubić. Nie wiem jak to jest u Was ale na lubelszczyźnie zauważyłam kilka duzych platancji tego owocu, dzięki czemu stał się on bardziej popularny i tańszy. Wraz ze wzrostem popularności borówki, pojawia się coraz więcej zapytań o pomysły na ciasta i desery z ich udziałem i takie ciasto chciałam Wam dziś zaprezentować. Stosunkowo niedrogie i proste w przygotowaniu połączenie delikatnie kruchego ciasta, kokosowej pianki oraz borówek.
Ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą sypkie składniki i dalej miksując dodajemy po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) dzielimy na 2 części, 1 schowałam do zamrażalnika, drugą na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie częścią ciasta z lodówki wykładam na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2 budynie śmietankowe (40 g)
- szczypta soli
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- ok 2 szklanek borówek
- 3 łyżki kaszy manny
Ubijamy białka z solą na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier. Pianę mieszamy ze śmietaną, a następnie dodajemy budyń i wiórki kokosowe i całość ostrożnie mieszamy. Ciasto w blaszczce wysypujemy cieniutką warstewką kaszy manny (wchłonie ona sok z owoców) i układamy borówki, a na nie masę wylewamy masę kokosową, na której wierzch ścieramy drugą część ciasta, wyjętą z zamrażalnika. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C
Witam. Czy ciasto wychodzi bardziej jak kruche czy ucierane? czy maliny się sprawdzą zamiast borówek? - są jednak bardziej wodniste ...
OdpowiedzUsuńCiasto bardziej przypomina kruche niż ucierane, ale jest mięciutkie i nie kruszy się. Maliny się nadają jak najbardziej, posypanie spodniej warstwy ciasta cieniutką warstewką kaszy manny lub bułki tartej sprawi że wchłonie ona sok z owoców
OdpowiedzUsuńDziękuję :) ciasto wygląda pysznie a moje dzieci wolą maliny niż borówki. Zapisuję do zrobienia:)
UsuńNic tylko robić te ciacho. Ja z pewnością nie odpuszcze
OdpowiedzUsuńspod ciasta najpierw podpiekamy ?
OdpowiedzUsuńNie ma takiej potrzeby
UsuńNie toleruję kokosa, co można dodać w zamian?
OdpowiedzUsuńMożna dodać płatki migdałowe ale to już będzie inny smak :)
UsuńNie toleruję kokosa, co można dodać w zamian?
OdpowiedzUsuńCzy można zastosować zamrożone borówki? Odmrozić je wcześniej czy nie?
OdpowiedzUsuń