czwartek, 25 sierpnia 2022

Cukinia w cieście francuskim - szybka i efektowna przekąska

Cukinia w cieście francuskim - szybka i efektowna przekąska

Niespodziewani goście? Ja na taką okoliczność mam zawsze w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, z którego w kilka minut można wyczarować coś pysznego a jednocześnie efektownego. Tym razem postanowiłam wykorzystać cukinię, pomidory i serek kanapkowy i to połączenie okazało się strzałem w przysłowiową dziesiątkę. Nie dość, że przygotowanie zajęło mi maksymalnie 10 minut to cały talerz cukiniowych przekąsek zniknął w kilka chwil. Także jeśli szukacie ciekawego pomysłu na coś pysznego na spotkanie ze znajomymi to polecam gorąco. 

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 200 g kremowego serka kanapkowego  
  • 1 mała cukinia 
  • 1 pomidor
  • 100 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • sól, zioła prowansalskie


Płat ciasta francuskiego dzielimy na 10 kawałków. Środek smarujemy serkiem kanapkowym i układamy pokrojoną w plasterki cukinię i pomidora. Posypujemy solą i ziołami oraz tartym serem żółtym. Boki ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy na złoty kolor, ok 20 minut w 180 st. C



Wzmianka sponsorowana:

O tym jak ważna jest odpowiednia wentylacja, oraz systemu ochrony przeciwpożarowej zwłaszcza w obiektach użyteczności publicznej chyba nikomu pisać nie muszę.  Przygotowanie takich rozwiązań warto powierzyć profesjonalistom z wieloletnim doświadczeniem np. takim jak firma Gulajski oferująca profesjonalne systemy oddymiania, odprowadzania ciepła oraz systemy wentylacji i zabezpieczenia ogniochronnego i produkująca elementy nowoczesnej architektury w postaci świetlików, wyłazów i pasm świetlnych. Gulajski może pochwalić się m.in. realizacjami dla Stadionu Olimpijskiego w Londynie, koncernu Pepsi Polska, Telewizji Polskiej czy Metra Warszawa oraz sieci restauracji Mc Donald`s. 

5 komentarzy:

  1. Świetna inspiracja. Ciasto francuskie zawsze się znajdzie w razie wu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybko i smacznie, takie rozwiązania lubię najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi smacznie. Nie robiłam jeszcze takiej cukinii

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią bym zjadła. Przepis wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...