Ten sernik jest przepyszny, a do wykonania masy serowej wystarczą Wam ser, mleko skondensowane zagęszczone słodzone, jajka i budyń. Ja dodatkowo zrobiłam spód na bazie herbatników, bo moi domownicy nie lubią sernika bez spodu, ale uwierzcie mi że bez niego też jest pyszny. Ja byłam zaskoczona, że z tylko kilku składników może powstać tak pyszny sernik, który do tego wygląda elegancko i dobrze się kroi.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście sernika z dodatkiem mleka skondensowanego to zróbcie to koniecznie, jest bardziej puszysty od tego z dodatkiem mleka w proszku ale równie pyszny. Możecie polać go polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem, ja podawałam go w towarzystwie sezonowych owoców.
Spód:
- 250 g herbatników
- 150 g. roztopionego masła
- 1 łyżka kakao
Dno blaszki (23x33) wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy (np w malakserze, blenderze, lub maszynce do mielenia) dodajemy do nich roztopione masło i kakao. Mieszamy wszystko wykładamy na blaszkę wyrównujemy i ugniatamy.
Ser:
- 1 kg sera (użyłam gotowego sera z wiaderka tym razem z SM Siedlce)
- 1 mleko skondensowanego słodzone (530 g)
- 6 jaj
- 2 budynie waniliowe śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40 g każdy)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli aż powstanie gęsta piana.
Do drugiej miski dodajemy twaróg, żółtka, mleko zagęszczone i proszek budyniowy. Miksujemy tylko powstania jednolitej masy. Następnie do tej masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy tylko do połączenia. Masę serową wykładamy na ciasteczkowy spód. Blaszkę umieszczamy w większej blaszce do której wlewamy ok 1/2 litra wody.
Jeśli nie macie takiej blaszki to na spodzie piekarnika ustawcie naczynie z wodą.
Ten sernik pieczemy w 170 st. C bez termoobiegu przez ok 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy jeszcze 40 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do wystudzenia.
serniczek wygląda bardzo apetycznie, przetestuje go na mojej nowej blasze do pieczenia, którą kupiłem dla testów z shopee, jestem bardzo ciekawy efektów.
OdpowiedzUsuńJa dodatkowo ze względu ma męża bo bardzo lubi, polecam górę czekoladą i posypką :)
OdpowiedzUsuńMoja mama właśnie w taki sposób robi że polewa czekoladą, ale ja dodatkowo bardzo lubię rodzynki w serniku.
UsuńUwielbiam ten sernik! Sprawdza się na wiele okazji. :)
OdpowiedzUsuńProsty i klasyczny. Idealny po prostu
OdpowiedzUsuńDawno nie piekłam takiego. Pyszności po prostu
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki. Do kawki idealne!
OdpowiedzUsuńCzy ten sernik jest na standardową prostokątna blaszkę ? Czy nie będzie niski ?
OdpowiedzUsuńWszystko zależy co kto rozumie przez standardową blaszkę dla mnie to 23x33 i w takiej piekłam ten sernik
UsuńA czy można dodać skórkę z otartej cytryny i sok z wyciśniętej cytryny?
OdpowiedzUsuńA czy można dodać skórkę z otartej cytryny i sok z wyciśniętej cytryny?
OdpowiedzUsuńSernik jest przepyszny, robiłam już 3 razy i za każdym razem rewelacja. Zastanawiam się czy do sernika można dodać owoce, np. brzoskwinie z puszki? Próbował ktoś?
OdpowiedzUsuńCzy do tego sernika nie daje się żadnego tłuszczu?
OdpowiedzUsuńnie :)
UsuńSernik wygląda cudnie i pewnie tak smakuje,ale czy mogę upić z termoobiegiem ,bo nie grzeje mi dolna grzałka.
OdpowiedzUsuńSerniki nie lubią termoobiegu, ale w tym przypadku bym zaryzykowała i upiekła z nim skoro nie można inaczej
Usuń