Małe kruche ciasteczka idealne nie tylko dla świętego Mikołaja. Pyszne maślane ciasto, które świetnie smakuje samo, a jeszcze lepiej gdy dodacie do niego ulubiony dżem, przyprawę do piernika, czy czekoladę. Wymagają trochę czasu, ale zagniatacie jedno podstawowe ciasto, dzielicie i z niego możecie zrobić 6 rodzajów ciasteczek, a nawet więcej jeśli macie pomysł na inne dodatki. A skoro o tym mowa napiszcie proszę w komentarzach co jeszcze fajnego można dodać do takich kruchych ciastek
Ciasto podstawowe:
- 220 g cukru
- 1 cukier waniliowy, lub 2 łyżeczki pasty waniliowej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 800g mąki
- szczypta soli
- 500 g miękkiego masła
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 30-40 minut lub na całą noc.
Schłodzone ciasto dzielimy na 6 równych porcji.
Bez względu na modyfikację ciasteczka pieczemy w 180°C przez około 10-15 minut.
Ciasteczka korzenne:
- 200 g ciasta podstawowego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Ciasto podstawowe zagniatamy z przyprawą do piernika, rozwałkowujemy cienko i wycinamy dowolne kształty ciasteczek
Ciasteczka kakaowe z dżemem:
- 200 g ciasta podstawowego
- 2 łyżki kakao do pieczenia
- 2-3 łyżki dżemu (użyłam wieloowocowego)
Ciasto podstawowe zagniatamy z kakao, rozwałkowujemy cienko i wycinamy dowolne kształty ciasteczek, ja wycięłam gwiazdki, dodatkowo w połowie z nich zrobiłam otworki. Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasto bez otworu smarujemy dżemem i przyklejamy ciasto z otworem
Ciasteczka makowe z dżemem:
- 200 g ciasta podstawowego
- 2-3 łyżki maku, zmielonego
- 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej (dr oetker)
- 2-3 łyżki dżemu malinowego
Ciasto podstawowe zagniatamy z makiem i skórką pomarańczową, rozwałkowujemy cienko i wycinamy dowolne kształty ciasteczek, ja wycięłam serduszka, dodatkowo w połowie z nich zrobiłam otworki. Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasto bez otworu smarujemy dżemem i przyklejamy ciasto z otworem
Ciasteczka makowe:
- 200 g ciasta podstawowego
- 3-4 łyżki maku, zmielonego
Ciasteczka cynamonowe:
- 200 g ciasta podstawowego
- 10 g roztopionego masła
- 50 g cukru najlepiej brązowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Ciasto podstawowe rozwałkowujemy cienko, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Zwijamy w rulon i wkładamy na pół godziny do lodówki. Przed upieczeniem kroimy w plasterki ok pół centymetra
Ciasteczka czekoladowe:
- 200 g ciasta podstawowego
- ok 100 g czekolady
- kolorowa posypka
Ciasto czekoladowe rozwałkowujemy cienko i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli. Oblewamy nią ciasteczka i posypujemy posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz