Ciasto ucierane ze śliwkami i bezą
Jeszcze jedno proste i pyszne ciasto z dodatkiem śliwek, ale obiecuję, że to ostatnie w tym roku. Wilgotne ucierane ciasto, dodatek owoców i bezy to połączenie, które posmakuje wszystkim.
Składniki:
- 250 g masła
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 2 jaja
- 3 żółtka
- 2 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kg śliwek
Beza:
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Miękkie masło ucieram ze szklanką cukru. Gdy masa będzie w miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję kolejno żółtka, a następnie 2 całe jaja. Do gładkiej masy dodaję obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i mieszam do połączenia składników (jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewam jeszcze trochę mleka). Ciasto przekładam do blachy (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu układam równomiernie śliwki. Piękę w 180 st. C przez 30 minut. Białka ubijam ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na lśniącą pianę. Wykładam na zapieczone ciasto i piekę jeszcze 20 minut w 120 st. C
Mój tata jest wielkim fanem takich ciast.
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto kochana :-)
OdpowiedzUsuńukradnę sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńCIasto ze śliwkami to coś dla mojej rodzinyki.
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie. Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń