środa, 18 września 2019

Ciasto ucierane ze śliwkami i bezą

ucierane ciasto ze śliwkami i bezą


Jeszcze jedno proste i pyszne ciasto z dodatkiem śliwek, ale obiecuję, że to ostatnie w tym roku. Wilgotne ucierane ciasto, dodatek owoców i bezy to połączenie, które posmakuje wszystkim. 

Składniki:
  • 250 g masła
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 3 żółtka
  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kg śliwek
Beza:
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
Miękkie masło ucieram ze szklanką cukru. Gdy masa będzie w miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję kolejno żółtka, a następnie 2 całe jaja. Do gładkiej masy dodaję obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i mieszam do połączenia składników (jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewam jeszcze trochę mleka). Ciasto przekładam do blachy (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu układam równomiernie śliwki. Piękę w 180 st. C przez 30 minut. Białka ubijam ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na lśniącą pianę.  Wykładam na zapieczone ciasto i piekę jeszcze 20 minut w 120 st. C 

ucierane ciasto ze śliwkami i bezą




5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...