środa, 25 września 2019

Placek iłowiecki

Placek iłowiecki

Przepis na to ciasto znalazłam kiedyś dawno temu w sieci i bardzo nam posmakowało dlatego też robię je dość często. Jest kruche niezbyt słodkie, świeżości nadaje lekko kwaskowy dżem i ta warstwa orzechów na wierzchu sprawia, że jest  po prostu pyszne i wcale nie takie skomplikowane jak mogłoby się wydawać. Dodatkowo ma jedną ważną zaletę,  można je spokojnie przechowywać w lodówce około tygodnia.

Ciasto:
  • 3,5 - 4 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto, chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę, a następnie dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i pieczmy na złoty kolor (ok. 15 minut w 180 st.) Jak widać na zdjęciach mi się jedna warstwa ze złociła bardziej, dlatego ciasto wygląda tak kolorowo

Masa:
  • 1/2 l śmietany 18 %
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 60 g masła
  • cukier waniliowy

Dodatkowo:
  • orzechy włoskie - pokrojone
  • dżem najlepiej  z czarnej porzeczki

Rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie. Następnie wlewamy śmietanę i dodajemy cukier i cukier waniliowy.  Całość gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając by nie przywierało do dna, aż do zgęstnienia.
Gorącą masą smarujemy placki. W kolejności 1 placek, 2/3 masy, 2 placek, dżem (najlepiej smakuje z porzeczkowym lub malinowym, ważne by był lekko kwaskowaty), 3 placek, pozostała masa. Wierzch gęsto obsypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi, ja dodatkowo wciskam je lekko w masę, dzięki temu nie obsypują się przy krojeniu.

Placek iłowiecki


7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...