Tort dla najmłodszych to nielada wyzwanie, zwłaszcza jeśli słyszmy od dziecka, że ta koleżanka nie lubi tego, a tamta nie je tamtego. Dlatego przygotowując tort dla koleżanek mojej córki postawiłam na prostotę i smaki, które chyba każde dziecko lubi - czyli popularne batoniki Kinder Bueno i krem truskawkowy, bez żadnych żelek, musów czy chrupek. Początkowy miał być tylko krem Kinder Bueno, ale bałam się, że może być zbyt słodko dlatego postanowiłam dać warstwę o smaku truskawkowym i to połączenie sprawdziło się idealnie, dlatego też bez zbędnego rozpisywania się zapraszam na przepis.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana będzie dość gęsta stopniowo, cały czas ubijając wsypujemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku i dalej miksujemy. Nie przerywając miksowania wlewamy wodę. Następie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i teraz już tylko delikatnie mieszamy całość do połączenia. Przekładamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C
Krem Kinder Bueno:
- 330 ml śmietanki 30%
- 200 g czekolady mlecznej
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżeczek kremu czekoladowego np. nutelli
- 3 łyżeczki masła orzechowego
- 3 batoniki Kinder Bueno
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, dodajemy serek mascarpone i ubijamy kilka minut aż całość nabierze kremowej konsystencji. Batoniki drobno kroimy i dodajemy do kremu. Mieszamy ostrożnie łyżką.
Krem truskawkowy:
- 330 ml śmietanki 30%
- ok 300 g truskawek (mogą być mrożone)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 2 łyżki cukru pudru
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki umieszczamy w garnku, dodajemy kilka łyżek wody i zagotowujemy, gorące blendujemy na gładki mus. Ponownie podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Wtedy zdejmujemy je z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aby się rozpuściła.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, a gdy będzie gęsta nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo łyżka po łyżce przestudzone truskawki.
Złożenie tortu:
- rant do deserów (np. taki jak ten) w którym nie tylko upieczecie wysoki biszkopt ale też ładnie i równo złożycie tort, co w przypadku tego akurat ma znaczenie bo jest dość wysoki
- obrotowa patera, ja mam taką drewnianą deskę do serwowania serów i nie wyobrażam sobie dekorowania tortów bez niej
- wygięta szpatułka, która umożliwia wygładzenie kremu w rancie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz