piątek, 29 lipca 2022

Czekoladowe ciasto z jagodami i kremem

Jak zrobić pyszne ciasto z efektem wow? Mam dziś dla Was całkiem prosty przepis na to - wystarczy upiec murzynka, przełożyć go kremem grysikowym, dorzucić garść jagód (mogą być także borówki) i dodać cienką warstwę bezy z przyjemnie chrupiącymi płatkami migdałów. Prawda, że prosto? A jak pysznie to sprawdźcie sami, ja zapraszam na przepis. 

Ciasto (na blaszkę 23x33 cm):

  • 5 żółtek
  • 2 białka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 250 g masła (opcjonalnie margaryny)
  • 7 łyżek wody
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wodę, masło, cukier i kakao podgrzewamy w garnku mieszając i do całkowitego rozpuszczenia składników. Gdy uzyskamy jednolitą masę schładzamy ją. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z ostudzoną masą kakaową, wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy, na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40 minut w 180 st. C Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 2 blaty.

Beza:
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek płatków migdałowych
  • szczypta soli
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i dalej ubijamy aż do uzyskania gęstej lśniącej piany. Ubitą pianę mieszamy z płatkami, wykładamy do blaszki (tej samej w której wcześniej piekło się ciasto) i pieczemy 40 minut w 140 st. C

Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 szklanka jagód
Zagotowujemy mleko. Na wrzące wsypujemy kaszę i gotujemy,  cały czas mieszając do momentu aż kasza zrobi się gęsta. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch partiami dodając cukier puder. Następnie nie przestając ucierać dodajemy po łyżce kaszy.

Złożenie ciasta:
Na jeden z blatów wykładamy połowę kremu, wyrównujemy i posypujemy połową jagód. Przykrywamy drugim blatem, na który wykładamy resztę kremu i pozostałe jagody. Przykrywamy bezą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...