Dla mnie nie ma lata bez pierogów z jagodami oraz pełnych owoców jagodzianek i jeszcze kilku sezonowych potraw. Ciekawa jestem bardzo, jakie danie jest obowiązkowe w Waszym letnim menu?
Przyznam
się szczerze, że zawsze na pierogi jeżdżę do Mamy, w tym roku tak się
złożyło, że musiałam ulepić je sama, stwierdzam, że to bardzo
odstresowujące zajęcie, choć dość czasochłonne to nie jest zbyt skomplikowane. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście lepić pierogów samodzielnie to zostawiam przepis na idealne mięciutkie i elastyczne pierogowe ciasto.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 250 ml gorącej, przegotowanej wody
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
- ok 400 g jagód
- 2-3 łyżki cukru lub erytrytolu
Ja
ciasto na pierogi przygotowuję w robocie. Do jego misy wsypuję
przesianą mąkę wlewam olej, dodaję sól i wlewam gorącą (dopiero co zagotowaną) wodę i wyrabiam
kilka minut. Jeśli nie macie robota wyróbcie ciasto ręcznie, uważając by
się nie poparzyć. Gotowe ciasto odstawiamy na ok 10 minut przykryte
ściereczką, by odpoczęło.
W międzyczasie myjemy i osuszamy jagody, a następnie mieszamy z cukrem.
Ciasto
cieniutko rozwałkowujemy i wycinamy kółka np przy pomocy szklanki.
Nakładamy farsz i sklejamy.
Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą lekko osoloną wodę i gotujemy 5 minut od momentu gdy wypłyną.
Ja podaję z jogurtem greckim, ale może być także śmietana.
Smacznego
Najlepsze pierogi. :) Ja uwielbiam lepić, tylko ciasto nie zawsze mi wychodzi. Wypróbuję chętnie powyższy przepis.
OdpowiedzUsuńLatem obowiązkowa potrawa
OdpowiedzUsuń