czwartek, 21 sierpnia 2025

Malinowe cappuccino - elegancki deser krok po kroku

 

Ciasto z biszkoptem kakaowym, żelką malinową i pianką cappuccino – przepis krok po kroku

Połączenie biszkoptu, żelki malinowej oraz śmietankowej pianki cappuccino nie tylko wygląda zachwycająco ale również smakuje wybornie. Wymaga trochę pracy, ale uwierzcie mi efekt końcowy zachwyci Was i zrobi wrażenie na gościach. To idealny wybór na święta, urodziny czy spotkania rodzinne.

Składniki (na blaszkę 23x33 cm) 

Biszkopt: 

  • 4 jajka duże
  • 100 g cukru 
  • 70 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia   

Żelka malinowa: 

  • ok 800 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Pianka cappuccino: 

  • 600 ml słodkiej śmietanki  30% lub 36%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • ok 100 ml  mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek cappuccino w proszku (smak dowolny) 

Dodatkowo:

  • herbatniki

  • ok 50 ml mleka 

  •  100 g czekolady mlecznej 

Wykonanie 

Biszkopt: 

Jajka ubijamy z cukrem. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie  wsypujemy do masy jajecznej i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 45 minut do tzw suchego patyczka. 
 
 

Żelka malinowa: 

 Do garnka wkładamy maliny mieszamy z cukrem i podgrzewamy aż cukier się rozpuści i zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny i  zagotowujemy.  Zdejmujemy z palnika i przecieramy przez sitko (nie jest to konieczne, jeśli pestki malin Wam nie przeszkadzają).
Żelatynę zalewamy zimną wodą (wody dajemy tyle, by przykryła żelatynę) i odstawiamy do napęcznienia na ok 10 minut. Po tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z goracymi malinami. Odstawiamy do przestygnięcia
 

Pianka cappuccino: 

Żelatynę zalewamy  mlekiem i odstawić na około 10  minut do napęcznienia. Po tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem. Gdy będzie gęsta dodajemy kawę cappuccino (proszek) i miksujemy do połączenia. 
Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki ubitej śmietanki i mieszamy. Zahartowaną żelatynę dodajemy do ubitej śmietanki i miksujemy tylko do połączenia


Złożenie ciasta: 

Na ostudzony biszkopt wykładamy tężejąca żelkę malinową i odstawiamy do lodówki aby całkowicie stężała. 
Na żelce rozsmaruwjemy piankę cappuccino, przykrywamy ją warstwą herbatników
Czekoladę łamiemy i razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy wierzch ciasta
Chłodzimy kilka godzin w lodówce. 
Smacznego 
 

  

Wskazówki i porady

  • Możesz użyć malin mrożonych – nie trzeba ich rozmrażać przed przygotowaniem.

  • Jeśli wolisz mniej słodki deser, zmniejsz ilość cukru w żelce lub  piance cappuccino d

  • Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej – smaki się przegryzą, a pianka i żelka dobrze stężeją

Dlaczego warto zrobić to ciasto?

To nie tylko deser na specjalne okazje. To ciasto:

  • łączy różne tekstury – miękki biszkopt, soczystą żelkę, delikatną piankę i chrupiące herbatniki,

  • wygląda jak z cukierni, a przygotujesz je w domu,

  • świetnie sprawdzi się na święta, urodziny i przyjęcia rodzinne.

 
Porcja ciasta z malinami, biszkoptem kakaowym i pianką cappuccino – deser na święta i urodziny

Żelka malinowa jako warstwa w cieście z biszkoptem i pianką cappuccino





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...