Połączenie biszkoptu, żelki malinowej oraz śmietankowej pianki cappuccino nie tylko wygląda zachwycająco ale również smakuje wybornie. Wymaga trochę pracy, ale uwierzcie mi efekt końcowy zachwyci Was i zrobi wrażenie na gościach. To idealny wybór na święta, urodziny czy spotkania rodzinne.
Składniki (na blaszkę 23x33 cm)
Biszkopt:
- 4 jajka duże
- 100 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żelka malinowa:
- ok 800 g malin, świeżych lub mrożonych
- 5 łyżeczek żelatyny
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Pianka cappuccino:
- 600 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
- 4 łyżeczki żelatyny
- ok 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek cappuccino w proszku (smak dowolny)
Dodatkowo:
herbatniki
ok 50 ml mleka
- 100 g czekolady mlecznej
Wykonanie
Biszkopt:
Jajka ubijamy z cukrem. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a
następnie wsypujemy do masy jajecznej i miksujemy na najmniejszych
obrotach miksera tylko do połączenia. Wykładamy do blaszki wyłożonej
papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i
pieczemy ok 45 minut do tzw suchego patyczka.
Żelka malinowa:
Do garnka wkładamy maliny mieszamy z cukrem i podgrzewamy aż cukier się
rozpuści i zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i przecieramy przez sitko (nie jest
to konieczne, jeśli pestki malin Wam nie przeszkadzają).
Żelatynę
zalewamy zimną wodą (wody dajemy tyle, by przykryła żelatynę) i
odstawiamy do napęcznienia na ok 10 minut. Po tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z goracymi malinami. Odstawiamy do przestygnięcia
Pianka cappuccino:
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem. Gdy będzie gęsta dodajemy kawę cappuccino (proszek) i miksujemy do połączenia.
Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki ubitej śmietanki i mieszamy. Zahartowaną żelatynę dodajemy do ubitej śmietanki i miksujemy tylko do połączenia
Złożenie ciasta:
Na ostudzony biszkopt wykładamy tężejąca żelkę malinową i odstawiamy do lodówki aby całkowicie stężała.
Na żelce rozsmaruwjemy piankę cappuccino, przykrywamy ją warstwą herbatników
Czekoladę łamiemy i razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy wierzch ciasta
Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Smacznego
Wskazówki i porady
-
Możesz użyć malin mrożonych – nie trzeba ich rozmrażać przed przygotowaniem.
-
Jeśli wolisz mniej słodki deser, zmniejsz ilość cukru w żelce lub piance cappuccino d
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej – smaki się przegryzą, a pianka i żelka dobrze stężeją
Dlaczego warto zrobić to ciasto?
To nie tylko deser na specjalne okazje. To ciasto:
-
łączy różne tekstury – miękki biszkopt, soczystą żelkę, delikatną piankę i chrupiące herbatniki,
-
wygląda jak z cukierni, a przygotujesz je w domu,
-
świetnie sprawdzi się na święta, urodziny i przyjęcia rodzinne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz