wtorek, 26 sierpnia 2025

Sernik z brzoskwiniami i makowo-kokosową bezą na kakaowym spodzie

 ciasto z brzoskwiniami i makiem

Sernik z brzoskwiniami i makowo-kokosową bezą na kakaowym spodzie to przepis na efektowne, a zarazem proste ciasto. Kremowy ser, soczyste brzoskwinie, delikatna beza i kakaowy spód tworzą połączenie, które idealnie sprawdzi się na święta, uroczystości rodzinne i do popołudniowej kawy.

Czasem tak bywa, że w kuchni szukamy czegoś znajomego, a jednocześnie chcemy dodać mały twist, by zaskoczyć bliskich. Początkowo miałam ochotę na klasyczny sernik z  brzoskwiniami (takie już dwa znajdziecie na blogu 😊), ale pomyślałam: a może spróbować czegoś nowego, efektownego, a przy tym prostego?

I tak powstał sernik na kakaowym spodzie z soczystymi brzoskwiniami i makowo–kokosową bezą. Na pierwszy rzut oka wygląda jak pracochłonne dzieło cukiernika, a w rzeczywistości przygotowuje się go naprawdę łatwo. Idealny na rodzinne spotkania, święta czy jako słodka niespodzianka do popołudniowej kawy.

Składniki (blaszka 23 × 33 cm)

Ciasto kakaowe

  • 250 g masła

  • 5 łyżek cukru

  • 5 żółtek

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 szklanki (ok. 450 g) mąki pszennej

  • 2 łyżki kakao

Masa serowa

  • 1 kg twarogu (najlepiej mielonego, z wiaderka dobrej jakości)

  • 2 jajka

  • 200 g cukru

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)

Beza makowo–kokosowa

  • 5 białek

  • szczypta soli

  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków

  • 140 g maku

  • 100 g wiórków kokosowych

Dodatkowo

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie


Wykonanie krok po kroku

1. Przygotowanie ciasta

Wszystkie składniki zagnieć na gładkie ciasto. Podziel na dwie części – jedną włóż do lodówki, drugą do zamrażarki.

2. Masa serowa

Zmiksuj krótko wszystkie składniki masy serowej, tylko do połączenia (nie miksuj zbyt długo, aby sernik nie opadł).

3. Beza makowo–kokosowa

  • Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

  • Dodawaj cukier powoli, łyżka po łyżce, aż piana będzie gęsta i błyszcząca.

  • Delikatnie wmieszaj mak i wiórki kokosowe szpatułką.

4. Składanie ciasta

  1. Ciasto z lodówki rozwałkuj na wielkość blaszki, podpiecz w 180°C przez ok. 10 minut.

  2. Na podpieczony spód wyłóż masę serową.

  3. Ułóż pokrojone w plastry brzoskwinie.

  4. Rozprowadź bezę makowo–kokosową.

  5. Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta (tę z zamrażarki).

5. Pieczenie

Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C (bez termoobiegu) przez około 60 minut.
Po upieczeniu zostaw sernik do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku.

 

Wskazówki i inspiracje

  • Zamiast brzoskwiń możesz użyć gruszek z syropu lub wiśni – ciasto nabierze zupełnie innego charakteru.

  • Beza z dodatkiem maku i kokosa sprawia, że ciasto jest nie tylko piękne, ale też lekkie i chrupiące.

  • Jeśli lubisz bardziej wilgotne serniki, możesz dodać 2–3 łyżki śmietany 18% do masy serowej.


Dlaczego warto zrobić ten sernik?

To wypiek, który łączy w sobie klasykę i nowoczesność – kakaowy spód, kremowy ser, owoce i bezę z nutką egzotyki. Zaskoczysz nim gości, a jednocześnie nie spędzisz całego dnia w kuchni.

Spróbuj i daj znać w komentarzu, z jakimi owocami Ty najchętniej połączyłabyś ten sernik 💛





efektowny sernik

Sernik z brzoskwiniami i makiem
 Sernik z brzoskwiniami i makowo-kokosową bezą na kakaowym spodzie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...