Za każdym razem gdy robię tort dla moich bliskich staram się wymyślić coś czego jeszcze nie robiłam. Tym razem niestety nie mogłam poszaleć, bo moja 6 latka miała jasno sprecyzowane wymagania - tort czekoladowy z galaretką malinową, żadnych chrupek i tym podobnych. Przy Tak więc powstał taki dość prosty tort z kremem czekoladowym na bazie śmietanki i frużeliną malinową, przy okazji udało mi się dopracować przepis na idealny biszkopt kakaowy, bo zawsze miałam z nim problem, by wyrósł, nie opadł i nie popękał, albo nie był zbyt suchy. Ten wyszedł idealnie.
Dekoracja także skromna, ale takie były założenia ponieważ w najbliższy weekend robimy imprezę urodzinową dla koleżanek i na tym torcie będzie Barbie, beziki i inne kolorowe cuda, mam tylko nadzieję, że wszystko się uda tak jak to sobie zaplanowałam, a tym czasem zapraszam na przepis.
Biszkopt (tortownica 26 cm):
- 8 jaj
- 1 szklanka (220 g) cukru
- 8 łyżek oleju
- 1 i 1/4 szklanki (200 g) mąki pszennej
- 6 łyżek (60 g) kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy żółtka wymieszane z olejem i miksujemy do połączenia. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie wsypujemy do masy jajecznej i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia. Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 45 minut do tzw suchego patyczka.
Upieczony biszkopt studzimy.
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 500 ml śmietany 30 lub 36%
- 500 g serka mascarpone
Frużelina malinowa:
- ok 1kg malin świeżych lub mrożonych
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżeczki mąkli ziemniaczanej rozpuszczone niewielkiej ilości wody
Wskazówki:
- biszkopt dzięki dodatkowi oleju nie jest bardzo suchy, ale możecie go nasączyć np sokiem malinowym rozcieńczonym w wodzie
- rant do deserów (np. taki jak ten) w którym nie tylko upieczecie wysoki biszkopt ale też ładnie i równo złożycie tort, co w przypadku tego akurat ma znaczenie bo jest dość wysoki
- obrotowa patera, ja mam taką drewnianą deskę do serwowania serów i nie wyobrażam sobie dekorowania tortów bez niej
- wygięta szpatułka, która umożliwia wygładzenie kremu w rancie.
Wyglada obłędnie 😋😋😋
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda, bardzo smaczny tort🎂
OdpowiedzUsuńZrobiłam, bardzo dobry tort!
OdpowiedzUsuńMoje smaki połączenie maliny i czekolady 😊
Czy śmietankę zagotować, czy nie, myślę że nie powinno się doprowadzić do wrzenia
OdpowiedzUsuńNie gotujemy, gdzieś mi to "nie" uciekło w trakcie pisania ale już poprawiam
UsuńDziś zrobiłam,bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, dziękuję za przepis.Tort pyszny😋polecam🤗
OdpowiedzUsuń