Po tym jak spodobało się Wam kruche z jagodami mam dla Was kolejne szybkie w przygotowaniu, efektowne a do tego przepyszne ciasto z porzeczkami (świetnie będzie smakować również z innymi owocami). Niby kruche, ale gnieść go nie trzeba, pianę budyniową zastąpiła warstwa z kaszą manną i do tego orzeźwiające porzeczki. Pychotka
Ciemne ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 200 g masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą sypkie składniki i dalej miksując dodajemy po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) dzielimy na 2 części, 1 schowałam do zamrażalnika, drugą na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie częścią ciasta z lodówki wykładam na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa z kaszy manny:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany (18%)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (40g)
- 3/4 szklanki kaszymanny
- 3 garście porzeczek (użyłam mieszanki białych, czerwonych i czarnych)
- szczypta soli ciasto kruche z truskawkami, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami i kasza manna, czekoladowe ciasto z truskawkami, kasza manna, truskawki, Z owocami,
Smacznego
Robilam ostatnio jogurtowe z porzeczkami. Chyba teraz pora na kruche 😉Pysznie ❤️
OdpowiedzUsuńSuper ciacho kochana :-)
OdpowiedzUsuńI takie mamochotę zrobić, zachęciłaś. Mam w lodówce borówkę amerykańską myślę że się zda ;-)
OdpowiedzUsuńjak ja dawno nie jadłam ciasta z kaszą manną! smak dzieciństwa! :D <3
OdpowiedzUsuńU Ciebie zawsze można liczyć na świetny deser!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie.
Ooo narobiłaś mi smaka! 😍 Mogę przyjechać na kawkę i kawałek placuszka??
OdpowiedzUsuńOstatnio lubuje się w wypiekach z porzeczka. Fajny odświeżający kwaskowy posmak
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne ze śliwkami i bardzo mi smakowało. Z porzeczkami też musi być pyszne 😊
OdpowiedzUsuńBudyń i kasza na sypko? Na surowo? Czy ugotować?
OdpowiedzUsuńNic nie gotujemy, wsypujemy, mieszamy i gotowe
UsuńSurowa kasza?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńA czy można zamiast śmietany dać jogurt naturalny?
OdpowiedzUsuńmyślę że tak :)
UsuńDzień dobry. Czy mogą być mrożone porzeczki?
OdpowiedzUsuńCzy można dać więcej śmietany ( ok 660g) lub pomieszać z np. jogurtem aby było 500g ?
OdpowiedzUsuńWięcej bym nie dawała można pomieszać lub zastąpić jogurtem
Usuń