Jeżeli nie mam możliwości przywiezienia warzyw i owoców od rodziców kupuję je na targu. Mam taki swój ulubiony i wszystko byłoby pięknie, gdyby nie to, że zawsze wracam z takich zakupów z nadprogramową zieleniną, bo jak przejść obojętnie obok uśmiechającego się do mnie kalafiora, czy kusząco wyglądających borówek. Po ostatniej wizycie przyniosłam do domu 2 kg moreli, ale były piękne i cena też kusząca bardzo, poza tym tylko teraz są takie pyszne. I teraz mamy w domu tydzień morelowy, było jedno ciasto, a raczej zakalec. Tak mi także zdarzają się takie rzeczy, zwłaszcza gdy eksperymentuję z różnymi mąkami. Będzie drożdżówka, na którą przepisem podzielę się z Wami niebawem, a dziś przepis na pyszne puszyste i zdrowe placuszki z dodatkiem mąki jaglanej i mleka kokosowego.
Składniki:
- 1 banan
- 2 jaja
- 5 łyżek mleka kokosowego
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oleju kokosowego (może być też rzepakowy, lub rozpuszczone masło)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 morele
Banana, jaja i mleko kokosowe blendujemy razem, wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i wlewamy olej, mieszamy całość dokładnie. Morele myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Smażymy na złoty kolor, ja tradycyjnie smażyłam bez tłuszczu.
Chętnie bym zjadła na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńMniam, śniadanko idealne :-)
OdpowiedzUsuń