To ciasto to klasyk rodem z PRL w moim domu najczęściej robiło się je z jabłkami, jednak mi bardzo smakuje w wersji z wiśniami, a że sezon na te owoce w pełni postanowiłam upiec i przy okazji przypomnieć Wam przepis na to pyszne wilgotne ciasto z owcami i kremem budyniowym.
Ciasto:
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 garście wiśni
- szczypta soli
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem i powoli
dodajemy żółtka, a następnie pianę z białek i mąkę z proszkiem do
pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i
mleko i mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm)
wykładamy na przemiennie ciemne i jasne ciasto, tak by uzyskać wzór
szachownicy. Wiśnie myjemy, drylujemy i wtykamy w ciasto. Pieczemy
ok 40 minut w 180 st. C
Krem:
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 kostka masła
- kakao do posypania
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy. Miękkie
masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie, nie przerywając ucierania,
dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Gotową masę wykładamy na ostudzone
ciasto i posypujemy kakao, lub startą czekoladą, Odstawiamy na kilka
godzin do stężenia. Smacznego.
pyszne ciacho :)) też ostatnio robiłam
OdpowiedzUsuńJa też ostatnio robiłam ☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto :-)
OdpowiedzUsuńNie znam. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam. Pyszności!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńMam ten przepis jeszcze od mamy a ciągle nie mogę go upiec jest przepyszne
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńCzy może być Kasia zamiast masla
OdpowiedzUsuńjeśli chodzi o margarynę to może być :)
UsuńCzy mogę ubijać mikserem ręcznym czy tylko plenararny ? dawno temu często robiłam fale Dunaju ,ale wtedy jeszcze ręcznie wszystko ucieralam
OdpowiedzUsuńMożna i robotem i mikserem, nie trzeba się męczyć ręcznie 🙂
Usuń