środa, 31 lipca 2019

Fale dunaju z wiśniami



To ciasto to klasyk rodem z PRL w moim domu najczęściej robiło się je z jabłkami, jednak mi bardzo smakuje w wersji z wiśniami, a że sezon na te owoce w pełni postanowiłam upiec i przy okazji przypomnieć Wam przepis na to pyszne wilgotne ciasto z owcami i kremem budyniowym.

Ciasto:

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 garście wiśni
  • szczypta soli
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem i powoli dodajemy żółtka, a następnie pianę z białek i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mleko i mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) wykładamy na przemiennie ciemne i jasne ciasto, tak by uzyskać wzór szachownicy. Wiśnie myjemy, drylujemy i wtykamy w ciasto. Pieczemy ok 40 minut w 180 st. C

Krem:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • kakao do posypania
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Gotową masę wykładamy na ostudzone ciasto i posypujemy kakao, lub startą czekoladą, Odstawiamy na kilka godzin do stężenia. Smacznego.
 fale dunaju z wiśniami
fale dunaju z wiśniami
 





9 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...