Fale dunaju to taka klasyka z dzieciństwa, robiły je moja Mama i Ciocia i gościło na wielu imprezach. Był taki czas, że nie piekłam tego ciasta, jednak jest na tyle pyszne, proste i eleganckie, że teraz od czasu do czasu gości na moim stole i znika dość szybko. Pewnie dlatego, że wilgotnemu ciastu z jabłkami i delikatnemu kremowi budyniowemu nie można się oprzeć. A Wy znacie, lubicie to ciasto?
Ciasto:
- 1 kostka masła
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- 4-5 jabłek
Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem i powoli dodajemy żółtka, a następnie pianę z białek i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mleko i mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (23x35 cm) wykładamy na przemiennie ciemne i jasne ciasto, tak by uzyskać wzór szachownicy. Obrane jabłka kroimy w plastry i wtykamy w ciasto. Pieczemy ok 40 minut w 180 st. C
Krem:
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 kostka masła
- kakao do posypania
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Gotową masę wykładamy na ostudzone ciasto i posypujemy kakao, lub startą czekoladą, Odstawiamy na kilka godzin do stężenia. Smacznego.
To było pierwsze "egzotyczne" ciasto w moim domu. Zwykle piekło się sernik i jabłecznik. A potem szaleńswto w przepisach: fale dynaju. Byla to nowość i smakwała wybornie. Tak jak u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto i wieki go nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńPiękne i smaczne ciacho. Zawsze kiedy jestem u mojej ciotki z wizytą piecze specjalnie dla mnie to ciacho. U niej smakuje mi najlepiej i ona o tym wie :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam nazwę, ale jeszcze nie próbowałam tego ciasta, a wygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńAlez bym zjadła, narobiłas mi smaka
OdpowiedzUsuńTo ciasto mojego dzieciństwa, bardzo e lubię :) ale mi smaka narobiłaś, nie jadłam go wieki!....
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy tego ciasta a tak pysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńnigdy jeszcze nie robiłam, muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest pyszne ze względu na połączenia smakowe. Kakao, jabłka. Pycha. Wieki nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo to ciasto lubię, muszę zrobić, bo ostatnio jadłam kilka lat temu :-)
OdpowiedzUsuńCiężko mu się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńrewelacja :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, to pyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne :)
OdpowiedzUsuńDawno go nie robiłam ale fakt cudownie się prezentuje
OdpowiedzUsuńSmak dziecinstwa moja mama je robila na urodziny zawsze pamietam smak dawno go nie jadla i dzis postanowilam zrobic do corki do szkoly na kiermasz
OdpowiedzUsuń