czwartek, 20 kwietnia 2017

Fale dunaju

 

Fale dunaju to taka klasyka z dzieciństwa, robiły je moja Mama i Ciocia i gościło na wielu imprezach. Był taki czas, że  nie piekłam tego ciasta, jednak jest na tyle pyszne, proste i eleganckie, że teraz od czasu do czasu gości na moim stole i znika dość szybko. Pewnie dlatego, że wilgotnemu ciastu z jabłkami i delikatnemu kremowi budyniowemu nie można się oprzeć. A Wy znacie, lubicie to ciasto?

Ciasto:
  • 1 kostka masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 4-5 jabłek
Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem i powoli dodajemy żółtka, a następnie pianę z białek i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mleko i mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (23x35 cm) wykładamy na przemiennie ciemne i jasne ciasto, tak by uzyskać wzór szachownicy. Obrane jabłka kroimy w plastry i wtykamy w ciasto. Pieczemy ok 40 minut w 180 st. C

Krem:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • kakao do posypania
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Gotową masę wykładamy na ostudzone ciasto i posypujemy kakao, lub startą czekoladą, Odstawiamy na kilka godzin do stężenia. Smacznego.





17 komentarzy:

  1. To było pierwsze "egzotyczne" ciasto w moim domu. Zwykle piekło się sernik i jabłecznik. A potem szaleńswto w przepisach: fale dynaju. Byla to nowość i smakwała wybornie. Tak jak u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię to ciasto i wieki go nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne i smaczne ciacho. Zawsze kiedy jestem u mojej ciotki z wizytą piecze specjalnie dla mnie to ciacho. U niej smakuje mi najlepiej i ona o tym wie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Słyszałam nazwę, ale jeszcze nie próbowałam tego ciasta, a wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto mojego dzieciństwa, bardzo e lubię :) ale mi smaka narobiłaś, nie jadłam go wieki!....

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłyśmy tego ciasta a tak pysznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy jeszcze nie robiłam, muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciasto jest pyszne ze względu na połączenia smakowe. Kakao, jabłka. Pycha. Wieki nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo to ciasto lubię, muszę zrobić, bo ostatnio jadłam kilka lat temu :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno go nie robiłam ale fakt cudownie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  11. Smak dziecinstwa moja mama je robila na urodziny zawsze pamietam smak dawno go nie jadla i dzis postanowilam zrobic do corki do szkoly na kiermasz

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...