piątek, 14 kwietnia 2017

Pyszna książka kulinarna Beata Pawlikowska

 

Dawno nie było tu żadnej  książki, ale właśnie w moje ręce wpadło kilka nowości od Edipresse i już dziś zapraszam na pierwszą recenzję
Pani Beaty Pawlikowskiej przedstawiać nikomu chyba nie muszę,  znana jest nie tylko ze swoich podróży dookoła świata, ale także z zamiłowania do zdrowego odżywiania, a to już jej kolejna książka z prostymi przepisami, które mogą być ucztą dla ciała jak i dla zmysłów

 

"Piekę domowy chleb na żytnim zakwasie, robię zdrowe ciastka z bakaliami i codziennie gotuję.
Wystarczy kilka prostych składników ? kasza, brokuł, orzechy, pomidor, listek laurowy, szczypta soli ? żeby wyczarować pyszne i zdrowe danie.
Tak właśnie lubię gotować.
Wszystkie przepisy w tej książce są łatwe, szybkie i oparte na naturalnych, nieprzetworzonych produktach: świeże warzywa, warzywa strączkowe, kasze, zioła, owoce i przyprawy.
Pyszne jedzenie, które karmi ciało i duszę!" 

Tak o książce mówi sama autorka i ten opis jest dostateczną zachętą do sięgnięcia po nią, a ja mogę dodać od siebie, że piękna kolorowa twarda oprawa zawiera ponad 200 stron z przepisami okraszonych autorskimi zdjęciami Pani Beaty i jest to pozycja, którą warto mieć na swojej półce, by wyczarować coś smacznego, a jednocześnie bardzo prostego. W przepisach króluje kuchnia pięciu przemian oraz wykorzystywanie różnego rodzaju zbóż, kasz czy warzyw. Jest smacznie zdrowo i kolorowo.

 
Całość podzielona jest na rozdziały zgodnie z porami roku, są dania zimowe bardziej sycące jak np. zielona soczewica z brokułami i orzechami, są dania wiosenne z wykorzystaniem świeżych warzyw, których o tej porze roku mamy pod dostatkiem jak chociażby zielony groszek w towarzystwie młodych ziemniaków i koperku. W daniach letnich pojawia się m.in. fasolka szparagowa, z której można przyrządzić zupę warzywną i podać w towarzystwie kaszy. Jesienne dania są z kolei bardziej rozgrzewające jak chociażby zupa paprykowa z soczewicą, czy dynia z pomarańczami i dzikim ryżem. Są też przepisy na Boże Narodzenie z garścią ciekawych świątecznych receptur np na "Ciastka wesołych reniferów" oraz Wielkanoc gdzie znajdziemy "Mazurek kokosowy".

Wszystkie przepisy zawierają listę niezbędnych składników oraz opisem przygotowania krok po kroku, dzięki czemu gotowaniem potraw poradzą sobie nawet  początkujący adepci sztuki kulinarnej.

Co tu dużo mówić z taką książką zdrowe odżywianie staje się jeszcze bardziej proste, smaczne i kolorowe, dlatego polecam ją Wam gorąco
 


    13 komentarzy:

    1. Bardzo fajna książka, lubię Beatę i jej przepisy :-)

      OdpowiedzUsuń
    2. Książka zapowiada się bardzo smacznie :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Nie znam tej książki, ale bardzo chętnie kupię :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Przymierzałam się do "Szczęśliwych garnków" Pawlikowskiej, ale jakoś się nie złożyło w końcu. Ta książka zapowiada się bardzo ciekawie!

      OdpowiedzUsuń
    5. Zawsze jak patrzymy na takie książki to jesteśmy głodne :D

      OdpowiedzUsuń
    6. Dla mnie to zaskoczenie, nie wiedziałam, że Beata Pawlikowska pisze też książki kulinarne :) warto się zapoznać :)

      OdpowiedzUsuń
    7. Książek kulinarnych mam całą masę, ale tej akurat nie. Bardzo apetycznie zdjęcia potraw, to mnie zawsze zachęca do zakupu danej pozycji :)

      OdpowiedzUsuń
    8. Musze się przyjrzeć tej książce.

      OdpowiedzUsuń
    9. też ją mam,bardzo fajna :)

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...