Kiedyś babki piekła moja Babcia, Mama nie ma takiego zwyczaju, ale ja z wielką przyjemnością wróciłam do tej Wielkanocnej tradycji i co roku serwuję domownikom pyszną babkę. Tym razem proponuję pełną bakalii aromatyczną babkę rumową.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 4 jaja
- kostka masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kieliszki rumu
- 20 dag mieszanki keksowej Helio
Formę do babki smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą (chyba, że używamy silikonowej, wtedy nie trzeba tego robić) i napełniamy ciastem do ok 2/3 wysokości. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C. Po upieczeniu i ostudzeniu polewamy lukrem, czekoladą lub np obsypujemy cukrem pudrem. Mi tutaj najlepiej pasował lekko kwaskowaty lukier.
Uwielbiam rum i smaki rumowe :) jak do tego jeszcze są bakalie to nie dam rady się oprzeć ;)
OdpowiedzUsuńdobra babka ! w Wielkanoc nie może takiej zabraknąć
OdpowiedzUsuńUwielbiam babki :-)
OdpowiedzUsuńBabeczka wygląda pięknie. Zdjęcia cudne i bardzo wyraźne. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńu mnie musi być drożdżowa,ale taką też bym chętnie zjadła:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam babki. :)
OdpowiedzUsuńCudowna babeczka, bardzo takie lubię :-)
OdpowiedzUsuńMoja mama też nie miała w zwyczaju piec babek, Twoja babka wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńdobrych przepisów na babki nigdy dość! wspaniale wyrośnięta:)
OdpowiedzUsuńWspaniała ☺
OdpowiedzUsuńna Wielkanoc babka musi byc obowiązkowo,a ta musi być pysznie aromatyczna :)
OdpowiedzUsuńU nas nie ma świąt bez babki i wszystkie pokolenia je pieką a raczej gotują, bo rodzinną tradycją jest właśnie babka gotowana :)
OdpowiedzUsuńCudna!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna ;) porwałabym kawałek ale nie mogę :D
OdpowiedzUsuń