czwartek, 2 lutego 2023

Ciasto orzechowo kokosowe z ananasem

 

Połączenie ciasta orzechowego z ananasem to zdecydowanie strzał w dziesiątkę, moim zdaniem jest dużo lepsze od popularnej Pinacolady - czyli biszkoptu z kremem ananasowym. Orzechy nadają temu deserowi charakteru i wyrazistego smaku i wspaniale komponują się z kremem budyniowym z dodatkiem ananasa oraz kokosową bezą. To ciasto z gatunku tych które wymagają trochę pracy, ale jest pyszne i  naprawdę warte zachodu.

Ciasto orzechowe:

6 jajek
3 łyżki mąki pszennej (45 g)
2 szklanki zmielonych orzechów włoskich (ok 200 g)
1/2 szklanki cukru  (80 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Gdy się rozpuści dodajemy kolejno żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Połowę ciasta przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 25 min. w 180 st. C. Jeśli macie 2 blaszki tej samej wielkości to możecie upiec oba placki jednocześnie, jeśli nie to pieczecie jeden, a następnie drugi.

Beza kokosowa:

200 g wiórek kokosowych
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
 

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując aż powstanie gęsta, lśniąca beza. Następnie dodajemy wiórki kokosowe wymieszane z mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.  Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C na złoty kolor.  Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia

Krem: 

  • 1 puszka ananasa (ok. 400 g) – syrop też będzie potrzebny
  • 4 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 budynie (40 g) waniliowy lub śmietankowy (bez cukru)
  • 200 g masła
Ananasa odcedzamy z syropu i kroimy w kostkę. Syrop przelewamy do naczynia i dopełniamy wodą tak aby uzyskać 1/2 litra płynu, który przelewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. potrzebujemy jeszcze 1 szklankę wody, którą miksujemy z proszkiem budyniowym i żółtkami i wlewamy na gotujący się syrop, cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń studzimy. 
Miękkie masło ubijamy na najwyższych obrotach miksera niemal do białości (zajmuje to około 10 minut), następnie nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do połączenia. Gotowy budyń mieszamy z pokrojonym ananasem.

Złożenie ciasta: 

Na jeden z blatów orzechowych wykładamy 1/2 część masy. Przykrywamy ją ciastem z kokosem. Następnie wykładamy pozostałą część masy i układamy drugie ciasto z orzechami. Ja zostawiłam 2 łyżki masy, rozsmarowałam ją na wierzchu ciasta i posypałam grubą warstwą wiórek kokosowych




Zobacz inne ciasta z ananasem: 


pinacolasa ananasowy sernik na zimno Hawana Pinacolada                                  Ananasowy sernik na makowcu                Hawana 


10 komentarzy:

  1. czy do ciasta orzechowego idzie zwykły cukier czy cukier puder? Bo jest napisane "cukru cukru" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodziło o zwykły cukier, wkradł się drobny błąd :)

      Usuń
  2. Na jaką blaszkę są podane proporcje?

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis zapisany myślę że dam radę jakoś upiec.

    OdpowiedzUsuń
  4. A można jedno ciasto upiec i przekroić na pół po upieczeniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być trudno je przekroić radzilabym w tym przypadku zrobić 2 oddzielne placki

      Usuń
  5. Witam, co jeśli blat kokosowy wyszedł mi twardy prawie jak kamień? Zmięknie pod wpływem kremu czy ratować go inaczej? Dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie, dziękuję za cudny przepis. Proszę poradzić. Blat kokosowy wyszedł bardzo twardy, czy zmięknie pod wpływem kremu czy mam go jakoś inaczej uratować? Chyba za długo trzymałam w piekarniku. Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. On nie powinien być mocno twardy i spokojnie dać się kroić

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...