poniedziałek, 20 lutego 2023

Piegus na białkach

Piegus na białkach

Dziś mam dla Was kolejny pyszny sposób na wykorzystanie nadmiaru białek (na blogu znajdziecie już bezę pavlovą, kokosanki i bijącą rekordy popularności kolorową babkę). Dziś kolejna babka, tylko jeszcze prostsza, oryginalnie to ciasto zawsze robię w keksówce, ale że moja ulubiona silikonowa forma do babki zdawała się mówić "widzisz mnie, ja tu stoję i się kurzę" więc sięgnęłam po nią, dzięki czemu ciasto jest nie tylko pyszne ale i efektownie się prezentuje. Sama jestem pod wrażeniem jak nie wiele trzeba, by z banalnego ciasta zrobić efektowny deser. Nie rozpisuję się zbytnio, tylko zapraszam na przepis. 

Składniki:

  • 5 białek
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie garść rodzynek i suszonej żurawiny

Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do momentu aż się rozpuści. Wtedy wsypujemy mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia, wlewamy ostudzone masło, wsypujemy rodzynki i całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do keksówki, lub formy do babki (ja użyłam silikonowej, dlatego nie potrzebne było natłuszczanie ani wykładanie papierem do pieczenia). Pieczemy 40 minut w 170 st. C, przed wyjęciem warto wbić patyczek i sprawdzić czy ciasto jest upieczone. 

*silikonową formę do babki znajdziecie tutaj (link afiliacyjny)

** tą cudną paterę ze zdjęć zamówiłam tutaj (link afiliacyjny)

 

Piegus na białkach

Piegus na białkach

 Piegus na białkach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...