Tą sałatkę możecie przygotować na święta ale też na kolację, albo zabrać ją do pracy. Jest pyszna i pełna zdrowych składników.
Wykorzystałam do niej tłoczony na zimno olej rydzowy ( z lnianki siewnej), który w o 90 % składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych i ma bardzo korzystną proporcję kwasów omega-3 do omega-6 a badania kliniczne przeprowadzone w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie dowiodły, że poziom cholesterolu LDL u pacjentów, którym podawano przez dwa tygodnie olej rydzowy, spadł aż o 12 %. Do tego ma ciekawy lekko orzechowy smak.
A Wy sięgacie w swojej diecie bo zdrowe tłuszcze? W mojej kuchni od jakiegoś czasu goszczą dobrej jakości oleje tłoczone na zimno, obowiązkowo rzepakowy, którego używam np do wypieków i przygotowywania posiłków, do sałatek często dodaję olej lniany, a teraz właśnie zakupiła olej rydzowy, a także z czarnuszki, który mam zamiar podawać mojej córce na odporność.
Ponieważ zależy mi na zdrowiu moim i moich bliskich sięgając po oleje staram się wybierać te z małych olejarni, wykonywane zgodnie z tradycyjnymi recepturami z roślin, które nie są traktowane mnóstwem nawozów i środków ochrony roślin i taką właśnie olejarnię chciałam Wam dziś polecić - Olejarnia Niwki to mała rodzinna firma w której ofercie znajdziecie wysokiej jakości oleje zimno tłoczone m.in. rydzowy, lniany, rzepakowy i kilka innych. Jeśli chcecie spróbować olei to na hasło "cynamonoweszczescie" otrzymacie 5% rabatu.
Rozpisałam się strasznie ale już dzielę się z Wami przepisem na pyszną i kolorową sałatkę.
Składniki:
- 1/2 szklanki komosy ryżowej (ok 100 g)
- 4 jaja
- 2 duże garście rukoli
- średniej wielkości cebula
- ok 15 pomidorków koktajlowych
- pestki dyni
- 3 łyżki oleju rydzowego (lub innego zimno tłoczonego)
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Z chęcią zjadłybyśmy taką sałatkę :)
OdpowiedzUsuńWlasnie szukalam czegoś nowego
OdpowiedzUsuńświetna propozycja :)
OdpowiedzUsuńKurcze nigdy nie próbowałam oleju rydzowego. Brzmi intrygująco
OdpowiedzUsuńOlej rydzowy to coś, po co sięgam od dłuższego już czasu. No i jakoś nie po drodze nam, ale pora to zmienić.
OdpowiedzUsuńTwoja sałatka jest bardzo kolorowa i pełna zdrowia. W sam raz na przesilenie wiosenne.
Świąteczne uściski!
No i prostota tkwi w szczegółach, tyle zwykłych składników a jak można wspaniale je połączyć by cieszyć podniebienie smakami pełnymi zdrowia 👍
OdpowiedzUsuńJaka wiosenna!
OdpowiedzUsuńUwielbiam olej rydzowy.
Piękna! A olej rydzowy uwielbiam! Zawsze mam go w domu 😊
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam na obiad podobną tylko, że bez jajka... Bo przez święta się najem 😋
OdpowiedzUsuń