poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Babka budyniowa

 babka budyniowa

Macie ochotę na babkę leciutką jak piórko, mięciutką jak puszek i nieziemsko delikatną, a przy tym wilgotną? To polecam tą właśnie budyniową, pyszna lekka po prostu ideał, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ja robiłam ją pierwszy raz ale podbiła serca moich domowników i zachwyciła wszystkich tak bardzo, że na pewno upiekę ją na święta.

 
Składniki:
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1  łyżeczka cukru z wanilią
  • 4 budynie (śmietankowe lub waniliowe, o wadze 40 g każdy)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
Jaja ubijamy z cukrami do białości (powinny przynajmniej podwoić swoją objętość), a następnie stopniowo dodajemy pozostałe suche składniki (można je wcześniej wymieszać ze sobą) na przemian z olejem, na koniec wlewamy sok z cytryny. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i pieczemy ok 45 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka.









10 komentarzy:

  1. lubię takie babki budyniowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię. Domowa najlepsza. I taka prosta do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na bardzo puszystą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, czy przepis jest na dużą babkę?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ona jest bez mąki ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Zamiast dużej babki chciałabym upiec małe babeczki, czy czas pieczenia będzie taki sam? Do jakiej wysokości napełnić foremki?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy mogę dodać mąkę bezglutenową, bo nie mogę glutenu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam ale trzeba spróbować co to wyjdzie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...