Macie ochotę na babkę leciutką jak piórko, mięciutką jak puszek i nieziemsko delikatną, a przy tym wilgotną? To polecam tą właśnie budyniową, pyszna lekka po prostu ideał, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ja robiłam ją pierwszy raz ale podbiła serca moich domowników i zachwyciła wszystkich tak bardzo, że na pewno upiekę ją na święta.
Składniki:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 4 budynie (śmietankowe lub waniliowe, o wadze 40 g każdy)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
lubię takie babki budyniowe
OdpowiedzUsuńBardzo lubię. Domowa najlepsza. I taka prosta do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo puszystą :)
OdpowiedzUsuńWitam, czy przepis jest na dużą babkę?
OdpowiedzUsuńOna jest bez mąki ?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest mąka
UsuńZamiast dużej babki chciałabym upiec małe babeczki, czy czas pieczenia będzie taki sam? Do jakiej wysokości napełnić foremki?
OdpowiedzUsuńMyślę że tak 2/3 będzie ok
UsuńCzy mogę dodać mąkę bezglutenową, bo nie mogę glutenu
OdpowiedzUsuńnie próbowałam ale trzeba spróbować co to wyjdzie :)
Usuń