wtorek, 9 kwietnia 2019

Sernik z kokosową bezą

sernik z kokosową bezą

Było serników wiele, a każdy wyjątkowy i każdy pyszny. Zbliżające się święta skłoniły mnie do upieczenia kolejnego, oczywiście takiego jakiego jeszcze na blogu nie było. Bo wiadomo sernik na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa. Tym razem jednak postawiłam na klasyczny kremowy ser na kruchym spodzie, a do tego wszystkiego dodałam lekką jak chmurka kokosową bezę. Wyszło niebiańsko pysznie i do tego cudnie, może Wy upieczecie go na Wielkanoc?

Spód:
  • 1/2 kostki masła (100g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią (polecam ten z Skworcu
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (moja miała 25x35 cm) i pieczemy ok 10-15 minut w 180 st. C na złoty kolor.

Ser:
  • 1 kg dobrego sera 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 7 żółtek
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 budyń (śmietankowy lub waniliowy) 
Ser mielimy (ja użyłam gotowego mielonego sera w tzw. kiełbaskach, więc ominęło mnie to). Żółtka ucieramy z cukrami, a następnie dodajemy ser, mleko, olej, budyn i całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, ostrożnie mieszając. Masę serową wykładamy na zapieczony spód i pieczemy ok 50 minut w 170 st. C

Beza:
  • 7 białek 
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, a następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż się całkowicie rozpuści. Wsypujemy wiórki kokosowe i mąkę i mieszamy. Gotową pianę wykładamy na ser i pieczemy 15 minut w 160 st. C


sernik z kokosową bezą

sernik z kokosową bezą
 sernik wielkanocny


15 komentarzy:

  1. Fantastycznie to wymyśliłaś! Uwielbiam sernik i kokosanki, więc to połączenie jest genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuszący sernik!
    Sięgam po kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam serniki i kokosa! idealne połączenie! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik i kokos w jednym połączeniu? Myślę, że na trzech kawałkach by się u mnie nie skończyło!

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik z bezą będzie u Nas na Wielkanoc! A z kokosowa beza, pamiętam go z dzieciństwa 😊 babcia mówiła, że to beza idealna, bo nigdy nie opada 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie 😀coś takiego koniecznie muszę upiec na święta !

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik to moje ulubione ciastko, mógłbym go jeść codziennie😁takiego jeszcze nie znałem. Z chęcią się zainspiruję😁

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Twój prezentuje się fantastycznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie robilam sernika z taka przewaga zoltek nad białkami. Ciekawa jestem efektu. Musze sprawdzić

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie zrobiłam �� Ale w moim zabraknie jednego składnika...Przy masie serowej podałaś budyń. Następnie przy wykonaniu go już nie ujęłaś...Zorientowałam się za późno, ciasto już w piecu. Szkoda...

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie już przygotowuję ten sernik wygląda pysznie i tak pachnie ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...