Ta sałatka nie zachwyca swoim wyglądem ale idealnie pasuje do dań z grilla. Robię ją dość często ponieważ jest banalnie prosta i stosunkowo niedroga. U nas zawsze znika błyskawicznie dlatego proponuję zrobić z podwójnej porcji
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebula (możecie dać czerwoną, będzie ładniej wyglądać)
- 2 ogórki kiszone
- ok 25 dag boczku wędzonego
- 50 g pestek słonecznika
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Wykonanie
Ziemniaki gotujemy w mundurach. Studzimy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Boczek również kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Odsączamy z tłuszczu i dodajemy do ziemniaków. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Szczypiorek drobno siekamy
Wszystkie składniki przekładamy do salaterki i mieszamy. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Smacznego
Nie robiłam nigdy takiej. Z przyjemnością spróbuję.
OdpowiedzUsuń