środa, 16 października 2019

Pani Walewska

Pani Walewska

Swego czasu to ciasto gościło na każdej imprezie rodzinnej, ale to było w czasach z przed internetu i moich nieustannych eksperymentów kulinarnych. Nie zmieniło się jedno ciasto nadal jest pyszne i robię je gdy nie mam pomysłu, a zjadłabym coś ekstra.

Spód:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 3/4  kostki margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na przynajmniej godzinę, dzięki temu nabiera kruchości.

Beza:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:

  • ulubione bakalie ( u mnie tym razem garść moreli suszonych, garść orzechów włoskich i śliwek suszonych)
  • dżem (najlepiej z czarnej porzeczki)

Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie partiami wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.

Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki, które następnie przekładamy do formy 23x33 cm. Oba smarujemy dżemem, a na dżem wykładamy po połowie bezy i posypujemy bakaliami (można również ostrożnie wymieszać bakalie z bezą i dopiero wykładać na placki). Pieczmy w temp 160 st. C przez ok 35 minut. Posiadacze piekarnika z termoobiegiem mogą upiec oba placki jednocześnie.

Krem:
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki (500) ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła

Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe miksujemy z żółtkami i obiema mąkami. Wlewamy na wrzące mleko i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, a następnie cały czas miksując dodajemy do niego po łyżce budyniu. Tak przygotowanym kremem przekładamy wystudzone placki.

Pani Walewska


Pani Walewska



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...