Składniki:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g suszonej aronii (dostępna na Skworcu.pl)
Jaja ubijamy z cukrami do białości (powinny przynajmniej podwoić swoją
objętość), a następnie stopniowo dodajemy pozostałe suche składniki
(można je wcześniej wymieszać ze sobą) na przemian z olejem, na koniec
wlewamy sok z cytryny. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto i pieczemy ok 45 minut w 180 st. C do
tzw. suchego patyczka.
Chyba czas polubić się na nową z aronią. Mąż nie przepada, więc całkowicie z niej zrezygnowałam w kuchni. Ale kto wie, może czas zmienić przyzwyczajenia i męża też trochę nauczyć nowych, fajnych smaków? :)
OdpowiedzUsuńFajna babeczka, bardzo takie lubię :-)
OdpowiedzUsuń