czwartek, 24 kwietnia 2025

Śmietankowe ciasto z ananasem

 Śmietankowe ciasto z ananasem

Dziś zapraszam na fantastyczny deser. Leciutki biszkopt z dodatkiem mielonych migdałów, które dodają mu niepowtarzalnego smaku, klasyczny krem śmietankowy z dodatkiem soczystego ananasa, dodatkowo posypany prażonymi płatkami migdałów, które dodają przyjemnej chrupkości. 

Dość prosto ale uwierzcie mi, że po prostu pysznie. 

Biszkopt migdałowy:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Całe jajka ubijamy na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, niemal białej piany. Do gotowej piany przesiewamy mąkę pszenną, mielone migdały oraz proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko ostrożnie tylko do połączenia. 

Gotowe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała wymiary 23x33 cm) Pieczemy ok 30 minut w 170 st. C

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • puszka ananasów (ja użyłam takiego w kawałkach)
  • garść płatków migdałowych

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy razem z mascarpone i cukrem pudrem do momentu aż powstanie gęsty krem. 

Ananasa odsączamy z zalewy, ale jej nie wylewamy. 

Do kremu dodajemy odsączonego, pokrojonego ananasa i mieszamy. 

Biszkopt kroimy na pół, obie połowy nasączamy zalewą z ananasa. Wykładamy większość kremu, pozostawiając ok 3-4 łyżek. Wyrównujemy, przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostały krem. 

Płatki migdałów prażymy chwilę na suchej patelni i posypujemy nimi wierzch ciasta.

Gotowe wstawiamy do lodówki

Smacznego 


Śmietankowe ciasto z ananasem

Śmietankowe ciasto z ananasem

Śmietankowe ciasto z ananasem

 

6 komentarzy:

  1. Jaki wymiar blaszki ❓

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie i pysznie. Nigdy nie jadłam tego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda kusząco :) Fajnie, że ciasto nie wygląda na bardzo słodkie. Wolę właśnie takie subtelne smaki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada świetnie. Na pewno każdemu smakuje to ciasto

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...