Nie wyobrażam sobie lata bez pierogów z jagodami, jagodzianek i ciasta z jagodami. Na jagodzianki macie aż 2 przepisy - tradycyjne z kruszonką oraz te bardziej fit. Natomiast jeśli chodzi o ciasto to moja mama najczęściej robiła kruche ciasto, posypywała je grubą warstwą jagód, a na wierzch robiła bezę z dodatkiem kisielu, który nadawał jej piękny różowy kolor i takie właśnie ciasto zamierzałam zrobić, ale okazało się, że akurat nie mam w domu kisielu, więc zmodyfikowałam mój plan i upiekłam dobrze Wam znane delikatne kruche ciasto z budyniową pianką i warstwą jagód. To jest ciasto, które zawsze się udaje. Bardzo lubię robić je w lecie, bo można do niego dodać każde owoce i zawsze jest pysznie. (Na blogu znajdziecie wersje z rabarbarem, truskawkami i czereśniami)
Ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 masło lub margaryna (250 g)
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Po tym czasie połowę ciasta ścieramy na tarce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (23x33 cm), a następnie zapiekamy na złoty kolor ( w zależności od piekarnika ok 15 minut w 180 st. C)
Pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 budynie śmietankowe (40 g)
- szczypta soli
- ok 1 szklanki jagód
Już czujemy ten smak :D Idealnie, że mamy już sezon jagodowy :D
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda to ciacho bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho ❤
OdpowiedzUsuńzapisuję sobie bo takiego przepisu nie można pominąć, buziaki
OdpowiedzUsuńCzyli jeśli dobrze rozumiem puerwsza cześć ciasta zapiekamy sama potem całość ?pizdrawiam
OdpowiedzUsuńtak dokładnie :)
UsuńU nas rządziły jagodzianki z kruszonką. Ciasto wygląda pycha i na pewno takie jest:)
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńA ten budynek ugotować czy nie? ;)
OdpowiedzUsuńNie, wsypujemy proszek budyniowy do białek :)
UsuńNiestety piekłam przez czas podany przez panią i ciasto wyszło mocno przypalone.Wydaje mi się że na taką ilość ciasta i już podpieczony blat 40 min to za dużo.Następnym razem skrócę czas do 30 min
OdpowiedzUsuńKażdy piekarnik jest inny, dlatego należy zawsze sprawdzać czy ciasto nie jest zbyt spieczone
UsuńUwielbiam to ciasto :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha. Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie😍
OdpowiedzUsuńNa jaką blachę to ciasto?
OdpowiedzUsuńtak jak podałam w opisie 23x33 cm
UsuńA jak je przechowywac? W lodowce? Zrobilam dzisiaj a jest na piatek bo mam urodziny. Pieklam 30 minut i ciasto jest przepyszne��
OdpowiedzUsuńA GDZIE CYNAMON BO NAZWA TO CYNAMONOWE SZCZESCIE
OdpowiedzUsuńNazwa bloga, nie ciasta. Ciasto nazywa się kruche z jagodami 😊 i nie zawiera cynamonu
UsuńWygląda apetycznie, a jagody w ogródku rosną :P
OdpowiedzUsuńJa robie zwykle z borówkami. Dziś zrobiłam mieszankę borówki i maliny
OdpowiedzUsuńPieke już 4 raz to ciasto pycha
Czy można piec z jabłkami.
OdpowiedzUsuńZ jabłkami, śliwkami, gruszkami tutaj psują wszystkie owoce
UsuńDzien dobry , czy jagody mogą być mrożone?
OdpowiedzUsuńNie robiłam, ale myślę że powinno się udać :)
UsuńZ mrożonymi również przepyszne :)
UsuńZ mrożonymi jagodami ciasto jest również przepyszne :)
Usuń