Ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 margaryna
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 wkładamy do zamrażalnika, resztę rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 budynie śmietankowe
- szczypta soli
- rabarbar
Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami cukier. Następnie delikatnie wmieszujemy budynie i olej. Piankę wykładamy na podpieczony spód. Rabarbar obieramy i kroimy w plastry, a następnie wykładamy je na piankę, a na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Całość pieczemy przez ok 40 minut w 180 st. C
Smacznego
Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńGenialny smak :-)
OdpowiedzUsuńDrugi raz w tym tygodniu, tym razem z innymi owocami. Uwielbiam kruche ciasto, a to jest naprawdę pyszne. :-)
OdpowiedzUsuńOno jest na tyle uniwersalne, że praktycznie każde owoce można dorzucić, ja uwielbiam z jabłkami :)
Usuńjaki rozmiar blachy lub tortownicy najlepiej użyć?
OdpowiedzUsuńJa piekłam w blaszce 23x33 cm
Usuńdziękuję :-)
UsuńCzy można użyć mąkę orkiszową?
OdpowiedzUsuń