poniedziałek, 29 czerwca 2015

Truskawkowo jagodowe z kaszą manną


Witam

Dziś chce Was zaprosić na ostatnie ciasto z truskawkami w tym sezonie. Delikatny biszkopt, z słodką masą z kaszy manny zwieńczony galaretką, w której zostały zatopione truskawki i lekko kwaskowate jagody to kompozycja idealna do popołudniowej kawy w letnie słoneczne dni.



Śpieszę także Wam Kochani donieść, że od teraz będę miała dla Was nie tylko pyszne przepisy ale i ładne zdjęcia ;). Era zdjęć robionych telefonem na moim blogu przechodzi do historii. Po długich namysłach i rozważaniach co kupić zostałam posiadaczką nowego aparatu - bezlusterkowca Olympusa. Jeszcze nie poznałam jego wszystkich zalet i wad, ale mogę z całą pewnością stwierdzić, że to była dobra inwestycja.

A teraz pora na przepis :)

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl mąki pszennej
  • 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C

Masa:
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 galaretki truskawkowe
  • ok 1/2 kg truskawek i jagód

Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Zagotowujemy mleko z cukrem i masłem, do wrzącego wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia. Masę studzimy, a następnie rozsmarowujemy na biszkopcie. Układamy na niej owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Smacznego

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...