Witam
Dziś chce Was zaprosić na ostatnie ciasto z truskawkami w tym sezonie. Delikatny biszkopt, z słodką masą z kaszy manny zwieńczony galaretką, w której zostały zatopione truskawki i lekko kwaskowate jagody to kompozycja idealna do popołudniowej kawy w letnie słoneczne dni.
Śpieszę także Wam Kochani donieść, że od teraz będę miała dla Was nie tylko pyszne przepisy ale i ładne zdjęcia ;). Era zdjęć robionych telefonem na moim blogu przechodzi do historii. Po długich namysłach i rozważaniach co kupić zostałam posiadaczką nowego aparatu - bezlusterkowca Olympusa. Jeszcze nie poznałam jego wszystkich zalet i wad, ale mogę z całą pewnością stwierdzić, że to była dobra inwestycja.
A teraz pora na przepis :)
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szkl mąki pszennej
- 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
Masa:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 2 galaretki truskawkowe
- ok 1/2 kg truskawek i jagód
Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Zagotowujemy mleko z cukrem i masłem, do wrzącego wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia. Masę studzimy, a następnie rozsmarowujemy na biszkopcie. Układamy na niej owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego
Wygląda pysznie! moje ulubione letnie owoce:)
OdpowiedzUsuń