Tym razem wymyśliłam sobie ciasto z chałwą. Inspiracji w sieci znalazłam niewiele i do tego wszystkie podobne do siebie, a ja chciałam czegoś innego i tak powstał ten bardzo przyjemny w smaku sernik na zimno na spodzie chałwowo-otrębowym. Z początku nie byłam zachwycona efektem, ale jak już się "przegryzł" to wiem, że na pewno zrobię go jeszcze nie raz, bo jest łatwy, szybki i do tego pyszny. Wam też polecam, bo jego zrobienie to jakieś 20 minut maksymalnie.
Zapraszam na przepis i rewelacyjne zdjęcia, które zrobił Mój Mężczyzna :)
Spód:
- 80 g otrębów (u mnie orkiszowe, ale mogą być każde inne)
- 180 g chałwy (u mnie z orzechami)
- 50 g miękkiego masła
Wszystkiego składniki mieszamy ze sobą, lekko ugniatając (można podgrzać w mikrofali wtedy łatwiej się połączą) i wykładamy na dno tortownicy (22 cm) dokładnie dociskając i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania warstwy serowej Bez pieczenia, chałwa, ciasto z chałwa, sernik, sernik na zimno, sernik z chałwa, Serniki, szybkie ciasto, łatwe ciasto, łatwy sernik,
Masa serowa:
- 200 g (małe opakowanie) śmietany 30
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania po 150 g serka kremowego (u mnie Bieluch, ale może być np z Piątnicy)
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1 łyżka żelatyny
- wiśnie z nalewki, lub inne owoce do dekoracji
Zimną śmietankę ubijam z cukrem pudrem i stopniowo dodaję do niej serki, następnie partiami wsypuję mleko w proszku oraz żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Wykładam na chałwowo-otrębowy spód. Można udekorować wedle uznania. Ja użyłam wiśni z nalewki i startej czekolady, ale świetnie pasować będą też np. truskawki.
Bardzo fajny przepis, dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńCiasto zacne :) Uwielbiam chałwę i serniki, więc na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńMniam pyszności :-)
OdpowiedzUsuń