Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia)
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 margaryny lub masła
- 2 jaja
Mus rabarbarowy:
- 1 kg rabarbaru
- 4 łyżki brązowego cukru
- ok 1/2 szklanki wody
- 4 łyżeczki żelatyny
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka zasypujemy cukrem i wlewamy wodę. Gotujemy pod przykryciem do momentu kiedy rabarbar zacznie się rozpadać, wyłączamy i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Mus studzimy i wykładamy na zimny spód.
Pianka:
- 330 ml śmieatny 30%
- 250 g. serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, mieszamy z mascarpone i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną. Wykładamy na mus rabarbarowy. Na wierzch tarkujemy gorzką czekoladę i odstawiamy do lodówki, by całość stężała.
Smacznego
Uwielbiam ciasta z rabarbarem :) A to wygląda tak apetycznie, tak lekko i puszyście, że będę musiała spróbować.
OdpowiedzUsuńCukier zwykły zamiast brązowego może być?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :)
Usuń