poniedziałek, 25 maja 2015

Rabarbarowy pocałunek

Witajcie Tak zdecydowanie w maju najlepiej smakuje rabarbar, dlatego mam dla Was jeszcze jedno ciekawe ciasto z rabarbarem. Tym razem postarałam się by to była nieco zdrowsza wersja, dlatego mamy kruchy spód na bazie mąki pełnoziarnistej i brązowy cukier zamiast białego. A samo ciasto jest delikatnie kruche, lekko kwaskowate od rabarbarowego musu i wykończone aksamitną śmietanową pianką, która nadaje mu lekkości. Musicie je koniecznie wypróbować. 



Ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia)
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 margaryny lub masła
  • 2 jaja

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Rozwałkowujemy, przekładamy do formy (u mnie tortownica 26 cm) i pieczemy do zarumienienia tj. przez ok 30 minut w 180 st. C. 
rabarbarowy pocałunek 
Mus rabarbarowy:

  • 1 kg rabarbaru
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • ok 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżeczki żelatyny

Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka zasypujemy cukrem i wlewamy wodę. Gotujemy pod przykryciem do momentu kiedy rabarbar zacznie się rozpadać, wyłączamy i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Mus studzimy i wykładamy na zimny spód.

 Pianka:
  • 330 ml śmieatny 30%
  • 250 g. serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, mieszamy z mascarpone i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną. Wykładamy na mus rabarbarowy. Na wierzch tarkujemy gorzką czekoladę i odstawiamy do lodówki, by całość stężała. 

Smacznego 
rabarbarowy pocałunek 3

1 komentarz:

  1. Anka (Kuchnia Wschodu i Z miłości do gotowania)28 maja 2015 04:27

    Uwielbiam ciasta z rabarbarem :) A to wygląda tak apetycznie, tak lekko i puszyście, że będę musiała spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...