poniedziałek, 11 maja 2015

Ciasto z rabarbarem i pianką

Maj, zielono, pięknie, konwalie, niezapominajki, bzy, po prostu bajka. Cieszę się i zachwycam co roku jak dziecko, które odkrywa nowe rzeczy. W tym zachwycie jest oczywiście miejsce na korzystanie z pierwszych owoców wiosny, w ten weekend moim łupem padł rabarbar. Do póki nie pojawią się truskawki zamęczać będę wszystkich moimi wariacjami ciast z rabarbarem. Dziś zapraszam was na delikatny półbiszkopt z białkową pianką. 




Składniki:
  • 1 margaryna
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 3 żółtka
  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łodygi rabrabaru

Miękką margarynę ucieram ze szklanką cukru. Gdy masa będzie w miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję kolejno żółtka, a następnie całe jaja. Do gładkiej masy dodaję obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i mieszam do połączenia składników (jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewam jeszcze trochę mleka). Ciasto przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierz wykładam obrany i pokrojony rabarbar. Piękę w 180 st. C przez 30 minut. Białka ubijam ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na lśniącą pianę.  Wykładam na zapieczone ciasto i piekę jeszcze 20 minut w 120 st. C 
ciasto z pianka i rabarbarem ciasto z pianka i rabarbarem 1    ciasto z pianka i rabarbarem 5


ciasto z pianka i rabarbarem 2
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...