Ciasto z rabarbarem i pianką
Maj, zielono, pięknie, konwalie, niezapominajki, bzy, po prostu bajka. Cieszę się i zachwycam co roku jak dziecko, które odkrywa nowe rzeczy. W tym zachwycie jest oczywiście miejsce na korzystanie z pierwszych owoców wiosny, w ten weekend moim łupem padł rabarbar. Do póki nie pojawią się truskawki zamęczać będę wszystkich moimi wariacjami ciast z rabarbarem. Dziś zapraszam was na delikatny półbiszkopt z białkową pianką.
Składniki:
- 1 margaryna
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 2 jaja
- 3 żółtka
- 2 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łodygi rabrabaru
Miękką margarynę ucieram ze szklanką cukru. Gdy masa będzie w miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję kolejno żółtka, a następnie całe jaja. Do gładkiej masy dodaję obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i mieszam do połączenia składników (jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewam jeszcze trochę mleka). Ciasto przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierz wykładam obrany i pokrojony rabarbar. Piękę w 180 st. C przez 30 minut. Białka ubijam ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na lśniącą pianę. Wykładam na zapieczone ciasto i piekę jeszcze 20 minut w 120 st. C
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz