To ciasto to taka klasyka wśród ciast z owocami - idealnie kruche ciasto, budyniowa pianka, soczyste truskawki i chrupiąca kruszonka... Czy może być coś lepszego, od kawałka takiego ciacha w słoneczny dzień? :)
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
3 łyżki cukru pudru
-
5 żółtek
Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy co najmniej godzinę w lodówce. Po tym czasie przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) i zapiekamy na złoty kolor, ok 15-20 minut w 180 st. C
Pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 szklanki oleju
- 1 kg truskawek
- szczypta soli
Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy partiami cukier i dalej ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Następnie wsypujemy proszek budyniowe i olej i mieszamy całość ostrożnie. Wykładamy na podpieczony spód, a na piankę rozkładamy równomiernie osuszone i umyte truskawki
Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g. cukru
- 200 g mąki
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, posypać nimi truskawki i piec ok 35 minut w 170 st. C
Super ciasto!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenia budyniu z owocami, ciastko prezentuje się świetnie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasto. Poproszę tą kosteczkę do kawki :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto :) Zjadłabym z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho. lubię takie :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto prezentuje się obłędnie! Dałabym się pokroić za kawałeczek!
OdpowiedzUsuńPorywam kawałeczek bo wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta, mniamm.
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie.
Pozdrawiam.
Najlepsze ciasto ever <3
OdpowiedzUsuńZ truskawkami biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, które nigdy się nie znudzi i zawsze smakuje :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda tak wyśmienicie, że mogłabym je zjeść całe sama! Cudnie Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńPyszniutko wygląda! Kawałek po kawałku 😋 mniam, mniam ;D
OdpowiedzUsuńSuper wygląda te ciasteczko! Ale chętnie bym je oszamała już teraz! Muszę przyrządzić nie długo.
OdpowiedzUsuńLubie takie ciasta :)0
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto! uwielbiam takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Twoje ciasto wygląda perfekcyjnie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo tradycyjny przepis. Moja Babcia tak gotowała i piekła - najpyszniejszy zawsze był drożdżowiec z kruszonką, poziomkami i jabłkiem :)
OdpowiedzUsuńA można dodać śliwki,bądź jagody??
OdpowiedzUsuńpewnie tutaj można dodać dowolne owoce :)
Usuń