wtorek, 13 czerwca 2017

Ciasto z truskawkami i kruszonką


To ciasto to taka klasyka wśród ciast z owocami - idealnie kruche ciasto, budyniowa pianka, soczyste truskawki i chrupiąca kruszonka... Czy może być coś lepszego, od kawałka takiego ciacha w słoneczny dzień? :)

Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy co najmniej godzinę w lodówce. Po tym czasie przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) i zapiekamy na złoty kolor, ok 15-20 minut w 180 st. C

Pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 kg truskawek
  • szczypta soli
Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy partiami cukier i dalej ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Następnie wsypujemy proszek budyniowe i olej i mieszamy całość ostrożnie. Wykładamy na podpieczony spód, a na piankę rozkładamy równomiernie osuszone i umyte truskawki

Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100 g. cukru
  • 200 g mąki
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, posypać nimi truskawki i piec ok 35 minut w 170 st. C



  

22 komentarze:

  1. Bardzo lubię połączenia budyniu z owocami, ciastko prezentuje się świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasto. Poproszę tą kosteczkę do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne ciasto :) Zjadłabym z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne ciacho. lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto prezentuje się obłędnie! Dałabym się pokroić za kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  6. Porywam kawałeczek bo wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam :)
    Wygląda bardzo smakowicie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne ciasto, które nigdy się nie znudzi i zawsze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda tak wyśmienicie, że mogłabym je zjeść całe sama! Cudnie Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszniutko wygląda! Kawałek po kawałku 😋 mniam, mniam ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. Super wygląda te ciasteczko! Ale chętnie bym je oszamała już teraz! Muszę przyrządzić nie długo.

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszne ciasto! uwielbiam takie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam! Twoje ciasto wygląda perfekcyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo tradycyjny przepis. Moja Babcia tak gotowała i piekła - najpyszniejszy zawsze był drożdżowiec z kruszonką, poziomkami i jabłkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. A można dodać śliwki,bądź jagody??

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...