W tym sezonie najbardziej smakują mi truskawki w towarzystwie kokosa, jeśli jogurt i truskawki to koniecznie posypane wiórkami kokosowymi, jeśli omlet z truskawkami, albo kasza jaglana to wiórek też tam dosypuję ;), a w weekend wymyśliłam sobie takie o to ciacho:
Spód:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 1 jajo
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i zapiekamy w 180 st. C na złoty kolor (ok 10-15 minut)
Beza kokosowa:
- 4 białka
- 1 szkl. cukru
- 20 dkg wiórek kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Białka ubijamy z solą dodając stopniowo cukier, aż piana będzie gęsta i
lśniąca. Wsypujemy wiórki oraz mąkę ziemniaczaną i ostrożnie mieszamy
całość. Przekładamy do blaszki i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C
Pianka truskawkowa:
- ok 500 g. truskawek
- 250 g. serka mascarpone
- 300 ml śmietany 30%
- 4 łyżeczki. żelatyny
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1/4 szklanki mleka
- opakowanie herbatników (u mnie kakaowe)
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, po ok 10 minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Umyte i pozbawione szypułek truskawki dokładnie blendujemy (można rozgnieść widelcem w przypadku braku blendera, ale wtedy pozostaną nam kawałeczki truskawek w piance). Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone, a następnie zblendowane truskawki. Proponuję spróbować na tym etapie masy i jeśli dla kogoś okaże się zbyt kwaśna to dosłodzić. 2-3 łyżki masy mieszamy z żelatyną, a następnie tą mieszankę przelewamy do reszty masy i mieszamy.
Złożenie ciasta - w blaszce układamy ostudzony kruchy spód, cienką warstwę masy truskawkowej (taka dosłownie 2-3 mm żeby tylko połączyła spód z kolejną warstwą), na masę kokosową bezę, a na nią resztę masy truskawkowej, wyrównujemy i przykrywamy warstwą herbatników. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.
Wspaniale wygląda, już czuję smak tej pianki :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie i lekko wyglądające ciasto :)
OdpowiedzUsuńPysznie i pomysłowo, poproszę o kawałek :)
OdpowiedzUsuńPoproszę o duży kawałek! :) bardzo apetycznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńCudo☺
OdpowiedzUsuńSuper ciacho, takie letnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo letnio ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym teraz bezę koksową z truskawkami :D
Muszę przyznać, że robi wrażenie. Pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńUwielbiamy ciacha z taką delikatną warstwą :D
OdpowiedzUsuńLetnio i lekko wygląda :) zjadłabym!
OdpowiedzUsuńCudowności! <3
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda idealnie! Piękne warstwy, świetne połączenie smaków. Dla mnie rewelacja w każdej kwestii :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńrajska słodycz:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho i pewnie lekkie jak chmurka :)
OdpowiedzUsuńSzybkie, proste i bardzo smaczne ciasto, chętnie bym się poczęstowała :-)
OdpowiedzUsuńDelikatna pianka, kokos i truskawki... Ty wiesz jak rozpieścić podniebienie :)
OdpowiedzUsuń