wtorek, 20 czerwca 2017

Truskawkowa pianka z kokosem

 

W tym sezonie najbardziej smakują mi truskawki w towarzystwie kokosa, jeśli jogurt i truskawki to koniecznie posypane wiórkami kokosowymi, jeśli omlet z truskawkami, albo kasza jaglana to wiórek też tam dosypuję ;), a w weekend wymyśliłam sobie takie o to ciacho:

Spód:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajo
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i zapiekamy w 180 st. C na złoty kolor (ok 10-15 minut)

Beza kokosowa:
  • 4 białka
  • 1 szkl. cukru
  • 20 dkg wiórek kokosowych 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Białka ubijamy z solą dodając stopniowo cukier, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Wsypujemy wiórki oraz mąkę ziemniaczaną i ostrożnie mieszamy całość. Przekładamy do blaszki i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C

Pianka truskawkowa:
  • ok 500 g. truskawek
  • 250 g. serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30%
  • 4 łyżeczki. żelatyny  
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1/4 szklanki mleka
  • opakowanie herbatników (u mnie kakaowe)
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, po ok 10 minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Umyte i pozbawione szypułek truskawki dokładnie blendujemy (można rozgnieść widelcem w przypadku braku blendera, ale wtedy pozostaną nam kawałeczki truskawek w piance). Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone, a następnie zblendowane truskawki. Proponuję spróbować na tym etapie masy i jeśli dla kogoś okaże się zbyt kwaśna to dosłodzić. 2-3 łyżki masy mieszamy z żelatyną, a następnie tą mieszankę przelewamy do reszty masy i mieszamy.
Złożenie ciasta - w blaszce układamy ostudzony kruchy spód, cienką warstwę masy truskawkowej (taka dosłownie 2-3 mm żeby tylko połączyła spód z kolejną warstwą), na masę kokosową bezę, a na nią resztę masy truskawkowej, wyrównujemy i przykrywamy warstwą herbatników. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.

 
 


19 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda, już czuję smak tej pianki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie i lekko wyglądające ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie i pomysłowo, poproszę o kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę o duży kawałek! :) bardzo apetycznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo letnio ;)
    Zjadłabym teraz bezę koksową z truskawkami :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę przyznać, że robi wrażenie. Pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiamy ciacha z taką delikatną warstwą :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Letnio i lekko wygląda :) zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciacho wygląda idealnie! Piękne warstwy, świetne połączenie smaków. Dla mnie rewelacja w każdej kwestii :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne ciacho i pewnie lekkie jak chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto, chętnie bym się poczęstowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Delikatna pianka, kokos i truskawki... Ty wiesz jak rozpieścić podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...