wtorek, 21 czerwca 2016

Kruche z czereśniami

Dalej uparcie twierdzę, że najlepsze są najprostsze przepisy i choć czasem lubię coś namieszać i nakombinować w kuchni to i tak najczęściej wracam do tych prostych i sprawdzonych przepisów. Dziś też taki mam dla Was - kruche ciasto z czereśniami i budyniową pianką - prosto smacznie i elegancko. Spróbujcie koniecznie nim szpaki obłupią wszystkie czereśnie.

 


Ciasto kruche:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 wkładamy do lodówki, a resztę rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (23x35 cm).

Pianka:
  • 5 białek 
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 budynie śmietankowe
  • szczypta soli
  • czereśnie

Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami cukier. Następnie delikatnie mieszamy z budyniami i olejem. Piankę wykładamy na kruche ciasto. Czereśnie myjemy i pozbawiamy pestek, a następnie wykładamy je na piankę, a na wierzch wykładamy cienko rozwałkowane ciasto z lodówki. Całość pieczemy przez ok 40 minut w 180 st. C

 

1 komentarz:

  1. He,he ,dokładnie to samo ciasto upiekłam wczoraj.Smacznego.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...