poniedziałek, 9 września 2019

Wytrawne babeczki z cukinią

babeczki z cukinią


Jako, że moja córa ostatnio najchętniej jadłaby tylko kiełbasę i buły kombinuję jak tu jej przemycić trochę warzyw inaczej niż tylko w zupie i tak powstały te muffiny. Pyszne, wilgotne, a przede wszystkim zdrowe, idealne by zabrać je ze sobą do pracy, czy na piknik, albo po prostu zjeść na podwieczorek czy kolację. W wersji dla dorosłych proponuję je nieco bardziej przyprawić.

Składniki:
  • 2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach
  • 1 marchewka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 ząbek czosnku 
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz
Startą cukinię odsączamy z soku, dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek na muffinki (ja używam silikonowych, takie jak dostępne tutaj) i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C.


babeczki z cukinią


2 komentarze:

  1. świetny pomysł na babeczki! cukinii mam jeszcze sporo to zrobię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczek z cukinią jeszcze nie jadłam, chyba czas spróbować, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...