poniedziałek, 24 czerwca 2024

Gołąbki bez zawijania

 Gołąbki bez zawijania

Przepisów na nie w internetach można znaleźć mnóstwo, ja przejrzałam kilka, każdy okazał się inny. W jednym parzą kapustę, w innym gotują ryż, a w jeszcze innym podsmażają cebulkę. Postanowiłam zrobić po swojemu, a że wyszło absolutnie genialnie i wszyscy łącznie z moją córą się nimi zajadaliśmy postanowiłam spisać co tam namieszałam, bo to danie zdecydowanie wejdzie na dłużej do naszego obiadowego menu. 

Z podanej przeze mnie porcji wyszło ok 20 gołąbków także dość sporo, ale zawsze można część zamrozić lub zrobić pół porcji. 

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka)
  • 1 kg białej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka kaszy gryczanej (może być ryż)
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sos:

  • Passata pomidorowa - 700 g
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu (opcjonalnie może być woda)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz

Mięso mielone mieszamy z jajkami, solą i pieprzem oraz surową kaszą/ryżem i startą na tarce cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec dodajemy bardzo drobno poszatkowaną kapustę  i wszystko razem wyrabiamy ręcznie do połączenia. Z gotowej masy formujemy gołąbki (kształtem przypominają kotlety). Gotowe gołąbki smażymy na rumiano z każdej strony. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym. 

Składniki sosu mieszamy ze sobą i zalewamy nim gołąbki. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 90 minut. Ja piekłam bez przykrycia. 

Smacznego

 

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...