Dziś coś ekstra, pyszne, efektowne warstwowe ciasto orzechowe z dwoma kremami - waniliowym i czekoladowym na kruchym spodzie. Zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem.
Kruche ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 jajo
Ciasto orzechowe:
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g mielonych orzechów (użyłam włoskich, ale mogą być migdały lub orzechy laskowe)
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Krem:
- 6 żółtek
- 2 budynie waniliowe bez cukru lub 4 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- słoiczek kwaśnego dżemu (u mnie porzeczkowy)
- wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do posypania
Złożenie ciasta:
Na kruchym spodzie rozsmarowujemy dżem i przykrywamy ciastem orzechowym, na którym rozsmarowujemy krem czekoladowy. Natomiast na kremie czekoladowym rozsmarowujemy krem śmietankowy i posypujemy jeszcze całość wiórkami lub płatkami migdałowymi.
Aż ślinka cieknie :-) Mniam
OdpowiedzUsuńCo zrobić z olejem w opisie ciasto orzechowe?
OdpowiedzUsuńCo zrobić z olejem w opisie ciasto orzechowe.
OdpowiedzUsuńdodać do ciasta razem z orzechami
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńDziękuję.
UsuńWitam. Jak wlać ostudzoną czekoladę do kremu, jeżeli ostudzona zastyga?
OdpowiedzUsuńNie może całkowicie zastygnąć najlepiej jakby miała temperaturę kremu
UsuńIle masła do ciasta kruchego 125g czy 100g bo są różne masła?
OdpowiedzUsuń100 g
Usuń