poniedziałek, 16 marca 2020

Drożdżówka jaglana z dżemem

Drożdżówka jaglana z dżemem

Pewnie pisałam to już nie raz, ale uwielbiam ciasto drożdżowe. To oczekiwanie i zerkanie jak rośnie, ten zapach jaki roznosi się w mieszkaniu i ten moment kiedy mogę spróbować takiego jeszcze lekko ciepłego, takie smakuje mi najbardziej. To dzisiejsze jest bardzo proste a smaczne pozostaje przez kilka dni. Mało cukru, dodatek mąki jaglanej nadaje mu niepowtarzalnego smaku. 

Składniki: 

  • 2 szklanki mąki jaglanej (dostępna na Skworcu.pl)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 100 g masła roztopionego
  • ulubiony dżem - u mnie porzeczkowy
  • opcjonalnie roztrzepane jajko do posmarowania i kruszonka do posypania

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. W kubku mieszamy drożdże, łyżkę cukru i letnie mleko (pamiętajcie by nie było gorące) i odstawiamy na 10 minut. W misce lub na stolnicy umieszczamy obie mąki, jako, roztopione mleko, dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je na  kształt prostokąta i smarujemy środek dżemem, pozostawiając po ok 2 cm od brzegów. Te brzegi zawijamy do środka, by dżem nie wypłynął, a następnie zawijamy jak roladę i przekładamy do keksówki. Ciasto można posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką, ja jednak tym razem zrobiłam bez. Pieczemy ok 25 minut w 180 st. C

Drożdżówka jaglana z dżemem

Drożdżówka jaglana z dżemem



2 komentarze:

  1. Oj tak domowe drożdżówki najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis :) składniki mam i już zabieram się do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...