Dziś coś zdecydowanie fit, bez cukru, bez mąki, ale za to z masłem orzechowym i bananami jednym słowem deser idealny. Pyszny, prosty i do tego całkiem smakowicie wyglądający, jedyny minus jest taki, że bardzo szybko znika.
Spód:
- 150 g płatków owsianych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1/2 szklanki daktyli
- 2-3 dojrzałe banany
- sok z cytryny
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Olej i masło orzechowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płatki owsiane i daktyle blendujemy, dodajemy roztopione masło z olejem i mieszamy całość. Tortownicę (22 cm) wykładamy folią spożywczą, a na jej dnie rozprowadzamy gotową masę, starając się uzyskać równomierną warstwę. Banany kroimy na pół, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na spodzie.
Masa serowa:
- 500 g twarogu z wiaderka
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mleka (może być roślinne)
- 3 łyżki żelatyny
- ulubione słodzidło (dodałam 2 łyżeczki erytrolu)
3 łyżki kakao
- wiórki kokosowe do posypania
Żelatynę zalewamy ok 6 łyżkami mleka i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostałe mleko, jogurt, ser, słodzidło i żelatynę blendujemy na jednolitą masę. Masę dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Wylewamy na banany i odstawiamy do lodówki na ok 10 minut. Następnie wykładamy białą warstwę i posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do lodówki, by ciasto zgęstniało.
Proponuję spróbować jedną i drugą masę, by upewnić się czy ma odpowiedni poziom słodkości.
W olej kokosowy, masło orzechowe, daktyle i wiórki kokosowe zaopatruję się na
Skworcu.com.pl
Pycha, lubię ciasta bez pieczenia. Kiedy nie miałam piekarnika to były nasze desery :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie kochana :-)
OdpowiedzUsuńA nie jest kwasny od jogurtu
OdpowiedzUsuńDla mnie nie był ale proponuję spróbować masy po wymieszaniu i ewentualnie dać więcej slodzidla
Usuń