wtorek, 10 marca 2020

Kolorowa sałatka z kaszą gryczaną

 

Choć kaszę gryczaną jadam dość często, to muszę przyznać, że pierwszy raz przygotowałam z niej sałatkę, wyszło pysznie i bajecznie kolorowo. Trochę zjadłam na kolację, a resztę zapakowałam do pracy, jak się okazało na drugi dzień była jeszcze lepsza. 

Składniki:
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cebulka
  • 4 ogórki kiszone
  • 3 łyżki oleju lnianego (lub innego zimno tłoczonego)
  • garść pestek dyni
  • kilka suszonych pomidorów
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • olej do smażenia
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, ziołami i odstawiamy na co najmniej pół godziny, a następnie smażymy. Kaszę gryczaną gotujemy. Cebulę, paprykę i ogórki siekamy w kostkę. W misce mieszamy kaszę, kurczaka, ogórki, cebulę, paprykę. Dodajemy posiekane suszone pomidory i podprażone na suchej patelni pestki dyni oraz olej i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.






2 komentarze:

  1. Ja dość rzadko jadam kaszę, chyba za rzadko. Na taką sałatkę mogłabym się pokusić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda. Proste w przygotowaniu danie, czyli takie jak lubie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...