czwartek, 30 sierpnia 2018

Malinowa chmurka




O tym cieście słyszałam już tyle razy, że w końcu musiałam spróbować i mogę powiedzieć jedno jest rewelacyjne i warte każdej chwili poświęconej na jego przygotowanie. Nie będę pisać nic więcej, po prostu musicie je zrobić sami jeśli jeszcze nie robiliście.


Spód:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
 Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce co najmniej 30 minut. po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki (23x33) i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut w 170 st. C

Galaretka malinowa:
  • 600-700 g świeżych lub mrożonych malin
  • 3 galaretki malinowe
  • 4 szklanki wrzątku
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do stężenia. Na ostudzonym spodzie układamy maliny, które polewamy tężejącą galaretką.

Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
 Miksujemy mascarpone z cukrem , następnie stopniowo dolewamy śmietanę i ubijamy aż masa będzie sztywna. Gotowy krem wykładamy na galaretkę malinową

Beza
  • 3 białka jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki płatków migdałów
Ubijamy białka na sztywno, a następnie stopniowo wsypujemy cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy mąkę i jeszcze chwilę ubijamy. Z papieru do pieczenia wycinamy wielkość dna blzszki w której piekliśmy spód, na wyciętym arkuszu rozsmarowujemy białka i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy na płaskiej blaszce (takiej od piekarnika) w 130 st. C przez godzinę, a później studzimy w zamkniętym piekarniku. Zimną ostrożnie odrywamy od papieru i przekładamy na krem.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Moja rada: Jeśli krem wydaje się Wam zbyt rzadki proponuję dodać 2-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości mleka.
 






7 komentarzy:

  1. Znam to ciasto i bardzo je lubię :) Zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłyśmy kiedyś to ciasto i naprawdę jest pyszne :) Jednak same nigdy nie robiłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też nie dawno robiłam to ciasto jest przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wychodzi rzadkie, też tak miałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak mi również to ciasto wyszło dość "luźne" ale po upieczeniu było super. Jak jest bardzo rzadkie to proponuję dodać odrobinę więcej mąki

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...