czwartek, 11 kwietnia 2024

Leśny mech z żelką truskawkową

 Leśny mech z żelką truskawkową

Nagły wybuch wiosny skłonił mnie do szybszego opróżnienia zapasów z zamrażalki, a że zalega tam jeszcze trochę owoców, to na weekend zrobiłam kolejne ciasto szpinakowe, tym razem z truskawkową żelką oraz warstwą bitej śmietany posypanej przyjemnie chrupiącymi płatkami migdałów. To ciacho wygląda po pięknie, wiosennie, a do tego smakuje genialnie i dobrze się kroi także jeśli planujecie jakieś imprezy sprawdzi się doskonale. 

I nie martwcie się o tych co to szpinaku nie lubią, on tylko nadaje temu ciastu pięknego koloru (jego intensywność zależy od tego czy użyjecie mrożonego, czy świeżego) a w smaku pozostaje niewyczuwalny, a najlepszym dowodem na to jest, że mój osobisty Mąż, które je wszystko po za szpinakiem właśnie, zjadł kilka porcji tego pysznego ciasta.

Ciasto szpinakowe: 

  • 3 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g świeżego szpinaku lub mrożonego

Szpinak miksujemy z odrobiną oleju na jednolitą masę (mrożony lekko odsączamy z nadmiaru wody, można go odparować na suchej patelni). Mąkę przesiewamy z proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę (ok 10 minut na najwyższych obrotach). Następnie powoli wlewamy olej oraz rozdrobniony szpinak i miksujemy na niewielkich obrotach tylko do połączenia składników. Na koniec łączymy z przesianymi składnikami tylko do połączenia. Wylewamy do formy (24x24 cm) i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do lekkiego zarumienienia i tzw. suchego patyczka. Studzimy.

Żelka truskawkowa:

  • ok 500 g truskawek (użyłam mrożonych, ale świeże także się nadają)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

 Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po ok 10 minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do truskawek dodajemy sok z cytryny, cukier i blendujemy na mus. Do rozpuszczonej dodajemy 2-3 łyżki musu truskawkowego mieszamy do połączenia, a następnie całość przelewamy do reszty musu i mieszamy. 

Truskawki wykładamy na ostudzone ciasto szpinakowe, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.

Bita śmietana

  • 500 ml śmietany 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka
  • ok 1/2 szklanki płatków migdałowych
Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy do połączenia. Ubitą śmietankę wykładamy na żelkę truskawkową.

 Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni i posypujemy nimi bitą śmietaną (nie mogą być gorące, żeby śmietana się nie rozpuściła)

Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 

Smacznego

 ciasto szpinakowe z żelką truskawkową

ciasto szpinakowe z żelką truskawkowąciasto szpinakowe z żelką truskawkową

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...