czwartek, 18 kwietnia 2024

Sernik owocowy

 Sernik owocowy

Dziś mam coś czego jeszcze na blogu nie było - niesamowicie wysoki przekładaniec który zawiera w sobie i sernik i krem budyniowy i warstwę owocową. Pięknie się prezentuje, dobrze kroi i z pewnością doskonale sprawdzi się na szczególne okazje. Wystarczy jeden kawałeczek, by przenieść się do słodkiego raju. Dość pracochłonne i czasochłonne ciasto, ale jestem pewna, że efekt końcowy zachwyci Was tak jak mnie. Przepis inspirowany przepisem siostry Anastazji jednak poddałam go swoim modyfikacjom i w takiej wersji Wam go prezentuję. 

Biszkopt jasny:

  • 3 jaja
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szk. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy  szczyptą soli. Następnie partiami wsypujemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i teraz już tylko mieszamy delikatnie do połączenia. Przekładamy na blachę (25x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C

Biszkopt kakaowy:

  • 3 jaja
  • 3 łyżki. cukru
  • 1/3 szk. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao 
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier, a następnie kolejno żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i całość ostrożnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( 25x35cm) i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C

Wkładka serowa:

  • 1 kg zmielonego sera białego (użyłam takiego z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy  40 g (bez cukru)
  • 8 jaj
  • 200 g masła


Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Na końcu dodajemy twaróg i proszek budyniowy, miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z twarogiem ostrożnie mieszając. Masę przelewamy do formy o tych samych wymiarach w których piekły się biszkopty. Sernik pieczemy przez ok. 30 min w temp 170°C bez termoobiegu.

Masa budyniowa:

  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (po 40 g)
  • 1 cukier waniliowy
  • 4-5 łyżek cukru kryształu
  • 200 g masła

Gotujemy budynie z cukrem zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera), a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i ucieramy aż dodamy cały budyń.

Masa owocowa:

  •     1 kg truskawek (mogą być mrożone)
  •      3 galaretki truskawkowe

Truskawki przekładamy do garnka i podgrzewamy. Gdy truskawki puszczą sok dodajemy galaretki,  i chwilę podgrzewamy mieszając, aż galaretki się rozpuszczą. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy.

 
Przełożenie ciasta:
biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt jasny - polewa (przepis na polewę macie tutaj)


Uwagi:
* do przygotowania masy owocowej można użyć malin, borówek lub jagód

* masło i budyń muszą mieć jednakową temperaturę by krem się nie zważył

* biszkopty można dodatkowo nasączyć


Sernik owocowy

Sernik owocowy

Sernik owocowy



6 komentarzy:

  1. Ile mniej-więcej czasu zajmuje wykonanie takiego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama praca pewnie z godzinę ale doliczając czas pieczenia to ok 3 na pewno się zejdzie :)

      Usuń
  2. Czy jako tort się nada? i otynkowany masą na bazie masła i mleka skondensowanego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jak wysoki wychodzi?

      Usuń
    2. Nada się na pewno, wysokości niestety nie zmierzyłam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...