Dziś mam coś czego jeszcze na blogu nie było - niesamowicie wysoki przekładaniec który zawiera w sobie i sernik i krem budyniowy i warstwę owocową. Pięknie się prezentuje, dobrze kroi i z pewnością doskonale sprawdzi się na szczególne okazje. Wystarczy jeden kawałeczek, by przenieść się do słodkiego raju. Dość pracochłonne i czasochłonne ciasto, ale jestem pewna, że efekt końcowy zachwyci Was tak jak mnie. Przepis inspirowany przepisem siostry Anastazji jednak poddałam go swoim modyfikacjom i w takiej wersji Wam go prezentuję.
Biszkopt jasny:
- 3 jaja
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szk. mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Biszkopt kakaowy:
- 3 jaja
- 3 łyżki. cukru
- 1/3 szk. mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
- szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta
dodajemy stopniowo cukier, a następnie kolejno żółtka. Na koniec
wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i całość ostrożnie mieszamy.
Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( 25x35cm) i
pieczemy ok 30 minut w 180 st. C
Wkładka serowa:
- 1 kg zmielonego sera białego (użyłam takiego z wiaderka)
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 40 g (bez cukru)
- 8 jaj
- 200 g masła
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z
cukrem, dodając po jednym żółtku. Na końcu dodajemy twaróg i proszek
budyniowy, miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z twarogiem ostrożnie mieszając. Masę
przelewamy do formy o tych samych wymiarach w których piekły się
biszkopty. Sernik pieczemy przez ok. 30 min w temp 170°C bez termoobiegu.
Masa budyniowa:
- 750 ml mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (po 40 g)
- 1 cukier waniliowy
- 4-5 łyżek cukru kryształu
- 200 g masła
Gotujemy budynie z cukrem zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera), a
następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i ucieramy aż dodamy cały
budyń.
Masa owocowa:
- 1 kg truskawek (mogą być mrożone)
- 3 galaretki truskawkowe
Truskawki przekładamy do garnka i podgrzewamy. Gdy truskawki puszczą sok dodajemy galaretki, i chwilę podgrzewamy mieszając, aż galaretki się rozpuszczą. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy.
Przełożenie ciasta:
biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt jasny - polewa (przepis na polewę macie tutaj)
Uwagi:
* do przygotowania masy owocowej można użyć malin, borówek lub jagód
* masło i budyń muszą mieć jednakową temperaturę by krem się nie zważył
* biszkopty można dodatkowo nasączyć
Ile mniej-więcej czasu zajmuje wykonanie takiego ciasta?
OdpowiedzUsuńSama praca pewnie z godzinę ale doliczając czas pieczenia to ok 3 na pewno się zejdzie :)
UsuńPysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńCzy jako tort się nada? i otynkowany masą na bazie masła i mleka skondensowanego?
OdpowiedzUsuńi jak wysoki wychodzi?
UsuńNada się na pewno, wysokości niestety nie zmierzyłam :)
Usuń