Dziś u mnie taka szybka, kolorowa sałatka, pełna letnich smaków, bo trzeba korzystać z warzyw póki świeże.
Składniki:
- 1/2 szklanki kuskusu
- dwie garście pomidorków koktajlowych
- czerwona papryka
- opakowanie oliwek zielonych zielonych (u mnie hiszpańskie oliwki Fragata od Stovit)
- mała cebulka
- filet z kurczaka pojedynczy
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka wody
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę posypujemy posypujemy ziołami prowansalskimi. Odstawiamy na około godzinę, a następnie smażymy na oleju. Kasze przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidorki kroimy na połowy. Cebulę siekamy w drobną kostkę Podobnie postępujemy z papryką. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, wodę sól i pieprz. Gotowym sosem polewamy sałatkę i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Rewelacyjne połączenie smaków :) Pyszna musi być :)
OdpowiedzUsuń