Gruszki w tym roku obrodziły, więc trzeba korzystać, dlatego dziś proponuję pyszne, a zarazem bardzo proste i szybkie ciasto czekoladowe z tymi owocami właśnie. Dużo soczystych gruszek zanurzonych w cieście i do tego obowiązkowo polewa czekoladowa, mówię Wam rewelacja. Gdyby jeszcze podać je z bitą śmietaną i kulką lodów waniliowych, to dopiero byłaby rozpusta, ale samo też smakuje genialnie.
Składniki:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 1/4 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 7-8 gruszek
- czekolada gorzka
Jaja ubijamy z cukrem do białości, następnie dodajemy olej, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (23x33 cm). Gruszki obieramy przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne, a następnie układamy na cieście. Pieczemy ok 50 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Ja użyłam taką bez mleka w składzie i rozpuściłam ją w kąpieli wodnej. Wy jeśli nie macie alergii możecie użyć dowolnej czekolady i do rozpuszczania dodać 3-4 łyżki mleka, wtedy czekolada ładniej rozprowadzi się na cieście.
takie proste, a jak apetycznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńGruszki świetnie smakują w ciastach czekoladowych. Pycha 😊
OdpowiedzUsuńGruszki muszą nadawać fajnej soczystości :)
OdpowiedzUsuńPyszne musi być! Świetnie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuń