piątek, 28 listopada 2025

Sernik orzechowy z kremem

 

Ten sernik widziałam już kilka razy, poszukując inspiracji na nowe desery. Jednak ciągle nie po drodze mi było aby go upiec, ale jak widzicie doczekał się. 

Przyznam Wam szczerze — to wypiek dość pracochłonny i wymagający odrobiny cierpliwości. Trzeba upiec oddzielnie biszkopty orzechowe, oddzielnie zrobić sernik j jeszcze utrzeć krem. Trochę pracy, zgoda — ale za to jaki efekt! Warstwy komponują się bardzo elegancko i cieszą oko, a smaki komponują się po prostu idealnie. Wystarczy jeden kęs, by się rozpłynąć. 

Najlepszą recenzją tego sernika niech będzie to, że moja mama już go zapowiedziała na święta. ❤️ Jeśli planujecie świąteczne desery — ten sernik to strzał w dziesiątkę.

Zapraszam Was serdecznie — usiądźcie wygodnie z filiżanką kawy i sprawdźcie sami, jak smakuje dom w wersji orzechowo-kremowej. 

Składniki (na blaszkę 23x33 cm):

Ciasto orzechowe: 

  • 8 jaj
  • 8 łyżek zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 8 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernik: 

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g masła

Krem: 

  • 300 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 1 op. cukru wanilinowego

Dodatkowo: 

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2-3 łyżki mleka 

Przygotowanie:

Ciasto orzechowe: 

  • Oddzielamy białka od żółtek. 
  • Białka ubijamy, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując. 
  • Gdy się rozpuści dodajemy kolejno żółtka. 
  • Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami, bułką tartą oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. 
  • Połowę ciasta przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 25 min. w 180 st. C
  •  Jeśli macie 2 blaszki tej samej wielkości to możecie upiec oba placki jednocześnie, jeśli nie to pieczecie jeden, a następnie drugi.

Sernik: 

  • Miękkie masło ucieramy z cukrem. 
  • Dodajemy ser, żółtka, ekstrakt waniliowy oraz proszek budyniowy. Miksujemy  krótko tylko do połączenia składników.
  • Ubijamy białka i ostrożnie łączymy z masą serową
  • Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 50 minut w 170 st. C. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku

Krem: 

  • Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
  • Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem do białości, ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera. 
  • Dodajemy po łyżce śmietany i miksujemy do połączenia

Złożenie ciasta: 

  • Jeden z biszkoptów smarujemy połową masy, na masę wykładamy ostudzony sernik, na ser pozostałą masę, a na nią drugi biszkopt 
  • Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto
  • Odstawiamy do lodówki na kilka godzin
 

 Wskazówki:  

  • Możecie podprażyć orzechy przed zmieleniem na suchej patelni - dzięki temu będą jeszcze bardziej aromatyczne
  • Masę serową miksujcie krótko,  tylko do połączenia — dzięki temu sernik będzie równy i bez pęknięć 
  • Aby krem się nie zważył wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
  • Ciasto najlepiej smakuje po nocy w lodówce — warstwy “przegryzą się” i ładnie połączą
  • Wierzchu możecie posypać płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami

Smacznego 

   



1 komentarz:

  1. Brzmi absolutnie obłędnie! Takie wielowarstwowe serniki to prawdziwe dzieła sztuki — trochę pracy, ale efekt wart każdej minuty. Idealny pomysł na święta.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...