poniedziałek, 23 stycznia 2017

Pełnoziarniste naleśniki pomarańczowe

Te naleśniki są po prostu pyszne, z dodatkiem mąki razowej i ziarenek siemienia lnianego oraz słonecznika i sezamu, smakują wybornie zarówno na słodko jak i z wytrawnym nadzieniem. Tym razem podałam je z kremową ricottą oraz korzennym dżemem pomarańczowym, połączenie idealne na zimowe śniadanie.
Zanim zamieszczę przepis muszę się Wam przyznać, że te idealne proporcje ciasta opatentował mój Mąż, bo to on w naszym domu jest mistrzem w robieniu naleśników. :)


Składniki (na ok 12 sztuk):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • po łyżce nasion (siemię lniane, sezam, słonecznik)
Dodatkowo:
  • dżem pomarańczowy Stovit
  • serek ricotta
  • 1 pomarańcza
  • płatki migdałowe
Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą i smażymy placki (ja ponieważ dodaję olej do ciasta, smażę na suchej patelni). Usmażone naleśniki smarujemy serkiem ricotta oraz dżemem pomarańczowym, a następnie dekorujemy plasterkami pomarańczy i płatkami migdałowymi.


 

11 komentarzy:

  1. Pomarańczowe naleśniki brzmią pysznie :) I znam to, jakoś dziwnym trafem ja również jestem "mistrzem naleśników" ;) W innym wypadku żona podchodzi do mojej wizyty w kuchni z dystansem, haha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pysznie wyglądają Twoje naleśniczki. Pomysłowe i zdrowsze niż tradycyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe naleśniczki. Ja uwielbiam takie dania i mogłabym jeść niemal codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna wersja naleśników ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takich naleśników potrafimy zjeść naprawdę dużo :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo często dodaję mąkę pełnoziarnistą do naleśników. Są lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam taki jeden mały problem - nie umiem smażyć naleśników. Zawsze wychodzą mi firanki... Twoje prezentują się pysznie. Gratuluję umiejętności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. na naleśniki nie muszę u nas nikogo dwa razy wołać;) A te "poszłyby" w 2 minuty;)

    OdpowiedzUsuń
  9. A gdzie jajka w przepisie nic o nich nie pisze

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...