czwartek, 12 czerwca 2025

Drożdżowe ślimaczki z pesto - idealna przekąska

Drożdżowe ślimaczki z pesto - idealna przekąska

Te ślimaczki drożdżowe z dodatkiem aromatycznego pesto są po prostu pyszne i nawet moje dziecko ochoczo zabiera je do śniadaniówki. Wystarczy rozwałkować ciasto drożdżowe posmarować ulubionym pesto, ewentualnie posypać odrobiną sera, zawinąć w rulon, pokroić i upiec na złocisty kolor

To idealna propozycja na imprezy, pikniki lub jako dodatek do zup i sałatek czy lunch boksów. 

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 30 g świeżych drożdży lub ok 12 g suchych
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej
  • słoiczek ulubionego pesto (użyłam tego bazyliowego o wadze 190g) 
  • opcjonalnie ser do posypania (mozzarella lub parmezan) 

 

Przygotowanie

  • Przygotuj kleik tangzhong - 3/4 szklanki mleka  umieść w naczyniu z grubym dnem i zagotuj z 1/4 szklanki mąki cały czas mieszając, by nie utworzyły się nam grudki. Tak przygotwaną miksturę wystudź. 
  • Drożdże (jeśli używasz świeżych) zasyp cukrem, dodaj pozostałe mleko i mieszaj aż się rozpuszczą. 
  • W misie robota umieść mąkę, sól, naszą wystudzoną zasmażkę, oraz rozpuszczone drożdże i wyrób przez ok 5 minut. Po tym czasie stopniowo dodaj pokrojone masło i wyrabiaj ciasto jeszcze ok 10 minut. 
  • Po tym czasie odstaw je do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, posmaruj pesto, posyp serem i zawiń zaczynając do dłuższego brzegu. Zwinięte ciasto pokrój w na równe kawałki (moje miały ok 2 cm szerokości). Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Przykryj ściereczką i odstaw na ok 30 minut do wyrośnięcia. 
  • Po tym czasie posmaruj roztrzepanym jajkiem. 
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i piecz ok 30 minut na złoty kolor. 

 

Wskazówki: 

  •  możecie pominąć przygotowywanie kleiku ale nadaje on miękkości i pozwala zachować dłużej świeżość ciasta drożdżowego

  • jeśli używacie świeżych drożdży ale macie wątpliwość czy wyrosną, do po ich rozpuszczeniu dodajcie łyżkę mąki, wymieszajcie i odstawcie całość w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

     Drożdżowe ślimaczki z pesto - idealna przekąska

    Drożdżowe ślimaczki z pesto - idealna przekąska

    Drożdżowe ślimaczki z pesto - idealna przekąska

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...